Viitorii maiștri militari de marină încep stagiul de pregătire marinărească la bordul navei-școală „Mircea”

JURNAL DE BORD

 

Elevii de anul I ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale s-au ambarcat luni, 13 mai, la bordul navei-școală „Mircea”, unde timp de o lună, vor desfășura stagiul de pregătire marinărească. Până pe 7 iunie, viitorii maiștri militari de marină vor rămâne la bordul velierului, unde vor desfășura activități marinărești specifice, la cheu, în portul militar Constanța.

În cele patru săptămâni de pregătire, elevii militari vor lua parte la o suită de evenimente importante și vor avea scurte ieșiri pe mare, care să le pună în valoare cunoștințele acumulate.

Primul eveniment de anvergură la care lua parte cadeții va avea loc vineri, pe 17 mai, când, la bordul navei-școală „Mircea” va avea loc o ceremonie de celebrare a 85 de ani de la intrarea în serviciu a velierului simbol al Forțelor Navale Române. Festivitatea va avea loc în prezența conducerii Statului Major al Apărării, precum și a altor invitați deosebiți.

Atmosfera de sărbătoare va continua, la bordul navei, de Zilele Constanței, când bătrânul „Mircea” va coborî schela pe dana de nave pasagere a Portului Constanța, pentru a primi vizita publicului larg.

Pe tot parcursul stagiului de o lună, elevii militari vor avea parte de foarte multe activități practice sub îndrumarea instructorilor militari. Obiectivele practicii la nava-școală „Mircea” sunt acelea de a le insufla viitorilor maiștri militari de marină deprinderile de bază în domeniul navigației, precum și cunoștințele necesare de mentenanță a navei, de lucru în arboradă, de folosire a mijloacelor de semnalizare, de vitalitate a navei și de a-i încuraja pe tinerii militari să dezvolte calități precum disciplina, responsabilitatea și spiritul de echipă.

În cele patru săptămâni în care se vor afla la bordul navei-școală „Mircea”, elevii vor îmbina cursurile teoretice cu cele practice, iar la finalul perioadei vor susține un colocviu de practică în care instructorii militari le vor evalua nivelul de asimilare a cunoștințelor.