Jurnal de bord – Prima urcare în arboradă
- 20/05/2024
Elevii de anul I ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale au încheiat prima din cele patru săptămâni de pregătire marinărească de la bordul navei-școală „Mircea”. Pe lângă pregătirile și evenimentele deosebite prilejuite de împlinirea a 85 de ani de la intrarea navei în serviciul Forțelor Navale Române, cadeții au desfășurat activități specifice obiectivelor de pregătire.
Încă de a doua zi, elevii militari au început să se familiarizeze cu urcările în arboradă. Sub atenta supraveghere a maistrului militar clasa a II-a Marius Gabriel Tomița și a maistrului militar clasa a IV-a Alexandru Chisoi, elevii s-au echipat cu centurile de siguranță pentru lucru la înălțime, au efectuat instructajul și au dat startul unei perioade încărcate de senzații tari care vor genera amintiri de neuitat.
În timp ce unii s-au lăsat copleșiți de timiditate la primele urcări în arboradă, cei mai mulți au primit experiența cu foarte mult entuziasm. Soldatul Mădălina Diaconescu are sportul în sânge. Abia aștepta etapa urcărilor în arboradă. Fire dinamică, mereu dornică de aventură, i-a impresionat din prima pe instructori cu al său curaj. La coborârea din arboradă le-a transmis colegilor mai emoționați de pe punte cel mai firesc și mai autentic „Este foarte tare acolo, sus!”.
Același tip de experiență l-a avut și elev fruntaș Laura Drăgan. Chiar dacă la început s-a temut să urce, după primii doi pași a prins curaj și a început să pună piciorul cu mult mai multă fermitate pe grijele. A coborât cu zâmbetul pe buze, întrebându-l pe instructorul militar după a câta serie de elevi îi va veni din nou rândul să urce.
Scafandru militar, etern fascinat de misterul adâncurilor, Cătălin Fodor nu s-a bucurat la fel de mult precum colegii lui de urcarea în arboradă, mărturisind că lucrul la înălțime nu îl animă deloc pe măsura în care adoră să exploreze lumea subacvatică. Cu aproape opt ani vechime ca gradat profesionist în Forțele Navale, actualul elev militar Cătălin Fodor are un drum clar: își dorește să revină în echipa de scafandri EOD în calitate de maistru militar de marină.
La fel ca pentru fiecare serie de cadeți și pentru actualii elevi de anul I urcările și lucrul în arboradă vor deveni rapid rutină zilnică. De la înviorarea cu trecere prin gabie, până la cel mai spectaculos și așteptat moment, cel al desfășurării velelor, pe mare, viitorii maiștri militari de marină vor experimenta un spectru larg de senzații și trăiri, fiecare menite să îi transforme, să îi maturizeze, să le dea dimensiunea misiunii supreme și responsabilității pe care și-au ales-o odată cu uniforma Forțelor Navale Române.