Jurnal de bord – Botezul mării

  • 05/06/2024

 

Marți, 4 iunie, este o dimineață de vară cu cer variabil, mai mult senin. Portul Constanța freamătă încă de la răsăritul soarelui de emoție și anticipare. Elevii de anul I ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale se pregătesc pentru prima lor ieșire pe mare cu nava-școală „Mircea”. Impunătoare și elegantă, cum o cunoaște toată lumea, nava se află la cheu, strălucind sub razele soarelui.

Pe punte, la semnalul de adunare, cadeții își ocupă fiecare locul în formație. O briză blândă le mângâie chipurile, aducând cu sine mirosul sărat al mării și promisiunea unei aventuri. Instructorii militari, ofițeri și maiștri militari veterani ai valurilor, le oferă câteva ultime instrucțiuni, pentru ca mai apoi să se dea semnalul de începere a manevrei de plecare de la cheu.

Puțin după ora 08:00 nava se desprinde de cheu în zgomotul de tors al motorului de 1100 CP, care după 50 de ani de „serviciu” este la fel de zglobiu. Astăzi se va bucura de pauză, căci o parte din marșul de recunoaștere, în zona costieră a Mării Negre, nava o va parcurge cu velele întinse.

Cerul a rămas, pe alocuri, plumburiu după furtuna din noaptea precedentă. Apa mării s-a colorat într-un splendid verde-turcoaz, iar limpezimea îi e tulburată ici-colo de grupuri de delfini cu chef de joacă, veniți să-i salute și ei pe tinerii lupi de mare de la bord. Elevii militari sunt strânși pe teugă, unde caută să imortalizeze cu telefoanele un moment care va rămâne de referință. Pentru cei mai mulți dintre ei este prima dată când ies pe mare cu o ambarcațiune, ceea ce îi face să vrea să se bucure cât mai intens de fiecare moment și de fiecare senzație.

Din nefericire pentru unii dintre cadeți, botezul mării este adesea vitreg și lovește plex. Astfel, tradiționalul semnal „la front pe vergi”, îi găsește pe cei mai mulți dintre elevii militari echipați pentru lucrul în arboradă, în timp ce alți colegi de-ai lor caută alinare la trombe.

Împreună cu marinarii Serviciului de Luptă Vele, elevii cei mai temerari urcă rând pe rând în arboradă, desfășurându-se pe vergi după cum au fost repartizați și instruiți încă din port. Comenzile vin, de jos, de lângă bompres, de la căpitanul Ștefan Scutelnicu, responsabilul de farul prova, iar la centru, prin portavoce, de la maistrul militar Marius Gabriel Tomița, șef farul pupa. Mai implicat ca oricând, caporalul Andrei Teme, de altfel un mecanic foarte iscusit, le dă o bine-venită mână de ajutor celor doi șefi de faruri, dirijând acțiunea care are loc la manevrele de pe punte.

Pe măsură ce „Mircea” își desfășoară velele noi, imaculate, elevii află, pentru prima dată, cum inima navei începe să bată în ritmul vântului. Navigația cu vele, o artă veche și nobilă, le-a fost dezvăluită în toată splendoarea sa. Pânzele umflate de vânt au transformat nava într-un uriaș al mării, glisând grațios peste valurile verzi-turcoaz ce maschează din adâncuri hula lăsată în urmă de furtuna din timpul nopții.

Cei aflați la timonă, ori la manevrele de pe punte simt deja forța vântului captat de vele, catarge și parâme, până în palmele lor, oferindu-le o senzație de conexiune profundă cu natura. Este de parcă marea și cerul s-ar fi contopit într-un dans armonios, în care „Mircea” le este partenerul perfect.

Fascinați de această experiență unică, elevii militari au mai trecut un test; au învățat să manevreze velele cu precizie, să simtă fiecare adiere și cum trebuie să ajusteze pânzele pentru a prinde cât mai mult vânt. Bucuria și entuziasmul de pe chipurile lor este de netăgăduit, pentru că realizează că fiecare manevră este un pas înainte în devenirea lor ca marinari adevărați.

Pe parcursul zilei, cerul a rămas blând, cu nori puțini ce mai vărsau câte o lacrimă din când, probabil tot de emoția unei zile perfecte pentru aflarea tainelor navigației cu vele. Frumusețea azuriului mării n-a putut fi eclipsată nicio secundă, iar soarele a poposit, din când în când, să mai încălzească puntea.  A fost ziua perfectă pentru a descoperi tainele navigației cu vele, o zi în care natura a conspirat pentru a oferi elevilor o primă ieșire pe mare de neuitat.

Spre seară, când nava-școală Mircea s-a întors în port, fiecare elev purta în suflet amintirea unei zile magice, plină de învățăminte și descoperiri, în care însăși natura a conspirat pentru a le oferi o primă ieșire pe mare de neuitat  Botezul mării nu a fost doar o lecție de navigație, ci și una de curaj, camaraderie și respect pentru vastitatea și frumusețea mării.

Astfel, această experiență inaugurală, deși infinit prea scurtă, le-a pecetluit destinul pe valurile mării, transformându-i, din simpli novici, în adevărați marinari, pregătiți să înfrunte orice furtună cu demnitate și pricepere. Navele și vântul vor fi mereu aliați de nădejde ai acestor tineri curajoși, care, ca multe generații înaintea lor, au făcut primul pas spre măiestria marinăriei la bordul eternului „Mircea”.