Locţiitor


Comandor Dumitru CHINDA

 

Comandorul Dumitru Chinda s-a născut la data de 21 iulie 1975 în localitatea Cerna, județul Tulcea.

A absolvit Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța, în 1993 și Facultatea de Marină Militară din cadrul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, specialitatea inginer de artilerie, rachete navale și antiaeriene, în 1998. Imediat după absolvire a fost repartizat pe funcția de comandant pluton elevi din cadrul Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” și promovat în anul 2000 în funcția de comandant companie elevi.

În perioada 2001-2010, a activat ca ofițer de stat major, specialist în domeniile personal, mobilizare, evidență efective și state de organizare la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” și Academia Navală „Mircea cel Bătrân”.

În 2010, a revenit la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, ca șef al personalului în statul major, funcție pe care o îndeplinește până în luna iulie 2017, când este împuternicit și ulterior, la 31.12.2017, numit în funcția de șef de stat major.

De la 1 martie 2024 a fost numit locţiitor al Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale.

Pe parcursul carierei, comandorul Dumitru Chinda și-a dezvoltat pregătirea profesională absolvind, în 2000, Modulul psihopedagogic în cadrul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, cursul „Utilizarea pachetului Microsoft Office” în 2002 și cursul de „Informare și evaluare în domeniul planificării resurselor umane și materiale în situații de criză la mobilizare și război” în 2003, organizat de Academia Navală „Mircea cel Bătrân”. În 2004 a absolvit „Cursul avansat de folosirea în luptă a navei”, la Școala de Aplicație a Forțelor Navale. În 2007 a urmat cursul de „Administrarea sistemului de operare Windows” și în 2009 a absolvit „Cursul intensiv de limba engleză – nivel avansat”, la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”.

În 2015 a participat la cursul „Managementul resurselor umane în educație” organizat de Inspectoratul Școlar Județean Constanța.

În 2016 a urmat cursul de specializare în lucrul cu muniția, la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, iar în 2021 cursul de specializare „Managementul proiectelor” la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”.

În perioada 2007-2008 a urmat studii postuniversitare de masterat, specializarea „Management – marketing în transporturi, porturi, zone libere și burse” în cadrul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”.

În 2016 a absolvit cursul postuniversitar de conducere, în cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I”.

De-a lungul carierei a obținut mai multe însemne și distincții, printre care Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 15 ani de activitate, Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 20 de ani de activitate, precum și semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 25 de ani de activitate. În anul 2017 a fost răsplătit cu Emblema de Onoare a Forțelor Navale.

Comandorul Dumitru Chinda este căsătorit, are un copil și vorbește fluent limba engleză.