Comandant


Comandor Valentin NAE

 

Comandorul Valentin Nae s-a născut la data de 1 iunie 1974 la Fetești, în județul Ialomița.

A absolvit Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța,  în 1993 și Facultatea de Marină Militară din cadrul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, în 1998. Imediat după absolvire, a fost repartizat pe funcția de instructor la catedra de Electronică și Informatică din cadrul Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”. În 2016, în calitate de instructor superior, devine șeful catedrei de Electronică și Informatică, funcție pe care o îndeplinește până în anul 2018, când este împuternicit locțiitor al comandantului Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale.

În anul 2019 a fost numit locțiitor al comandantului Școlii Militare de Maiștri Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, funcție pe care a îndeplinit-o până la 31 august 2023.

De la 1 septembrie 2023 a fost numit comandant al Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale.

Ca pregătire profesională, comandorul Valentin Nae s-a perfecționat în cariera didactică urmând, în anul 2002, Modului psihopedagodic în cadrul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”. În 2004 a absolvit Cursul de folosirea în luptă a navei, la Școala de Aplicație a Forțelor Navale. În 2006 a absolvit cursul postuniversitar  de limba engleză – nivel avansat, la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”. În 2009 a urmat cursul de stat major pentru ofițeri din Forțele Navale, la Școala de Aplicație a Forțelor Navale.

În perioada 2010-2012 a urmat, în paralel, cursurile masteratelor de Informatică didactică și inginerie, de la Universitatea „Ovidius” din Constanța și, respectiv, Management naval și portuar, în cadrul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”.

Din 2014 este doctorand în cadrul Școlii Doctorale „Inginerie Electrică” la Universitatea Politehnică din București.

În 2018 a absolvit cursul postuniversitar de conducere în cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I”.

De-a lungul carierei a obținut mai multe însemne și distincții, printre care Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 15 ani de activitate, precum și semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 25 de ani de activitate; Emblema de Onoare a Forțelor Navale, în 2019, în anul 2022 a fost răsplătit cu Emblema de Onoare a Comunicațiilor și Informaticii, iar în 2023 a primit Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării.

Comandorul Valentin Nae este căsătorit, are un copil și vorbește fluent limba engleză.