O nouă promoție de maiștri militari de marină, pregătită să ia startul în Forțele Navale

  • 26/07/2024

 

Vineri, 26 iulie, în prezența șefului Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad și a șefului Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Mihai Panait, s-a desfășurat, la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale, ceremonia de absolvire și acordare a primului grad militar promoției 2024, denumită onorific „Avram Iancu 200”.

Cu imensă bucurie și emoții pe măsură, cei 68 de absolvenți școlarizați pentru Forțele Navale Române au fost avansați la gradul de maistru militar clasa a V-a, în timp ce 10 absolvenți școlarizați pentru Poliția de Frontieră au primit gradul de agent de poliție.

În discursurile lor, atât șeful Statului Major al Apărării, cât și șeful Statului Major al Forțelor Navale au ținut să sublinieze relevanța tehnicienilor militari în arhitectura misiunilor pe care Armata României și cu precădere Forțele Navale Române le au de îndeplinit.

„Este deosebit de important să observăm că, de la an la an, îmbunătățim condițiile de cartiruire, de trai, de învățământ, în cadrul instituțiilor militare de învățământ de marină. Doresc să aduc în atenție faptul că această categorie de maiștri militari de marină, prin tradiție, reprezintă coloana vertebrală a echipajului Forțelor Navale Române”, a ținut să sublinieze viceamiralul Mihai Panait, care a și enumerat apoi misiunile importante la care navele militare române participă în mod curent, sub pavilion NATO sau al Uniunii Europene.

Prezent pentru prima dată la ceremonia de absolvire a unei promoții din Forțele Navale Române, șeful Statului Major al Apărării a dorit să atragă atenția asupra importanței fiecărui tânăr maistru militar și subofițer care întărește rândurile Armatei României.

„Vreau să îi asigur pe toți că cei o mie de absolvenți ai promoției de anul acesta au făcut o excelentă alegere în viață, că sacrificiile lor pentru a parcurge școlile militare le-au adus ceea ce și-au dorit: un punct de start într-un serviciu respectabil, cu o soldă decentă, într-o carieră stabilă pentru o viață frumoasă atât în plan personal, cât și profesional. Totodată le-aș spune tuturor că meseria armelor este frumoasă, dar solicitantă. Cariera militară se construiește cu greu, în ani de muncă și pregătire continuă, cu ore rupte din timpul destinat familiei și adăugate perioadelor de cazarmă, în poligoane și în misiuni. Am ales ca în acest an să mă alătur dumneavoastră, promoția maiștrilor militari de marină, parte a marii promoții  a Armatei României cu denumirea simbolică «Avram Iancu 200». Țin să vă transmit, în mod particular, că faceți parte dintr-o categorie de forțe esențială în arhitectura defensivă a țării, în prezent, dar și în pespectivă”, le-a transmis șeful SMAp proapeților absolvenți de la Constanța.

Generalul Vlad a mai punctat faptul că frontierele de apă din estul României au depășit relevanța națională, numindu-le „fruntarii aliate de interes strategic pentru spațiul euro-atlantic”.

„Dumneavoastră, dragi absolvenți sunteți valoarea cunoscută în această ecuație. Veți intra în unități ale Armatei și ale unor instituții din sistemul de ordine publică și securitate națională care au ca misiune principală apărarea porților Mării Negre, Deltei și Dunării. Veți contribui, așadar, la stabilitatea acestei regiuni”, a subliniat șeful SMAp.

Cu cea mai mare medie de absolvire, anul acesta, titlul de șef al promoției i-a revenit unei tinere, maistru militar clasa a V-a Ana Maria Oniceanu. Ca o excepțională simetrie, anul acesta se împlinesc 20 de ani de la absolvirea primei promoții mixte de maiștri militari de marină, al cărei șef de promoție a fost tot o fată, la acea vreme maistru militar clasa a IV-a Carmen Arsene.
Maistru militar clasa a V-a Ana-Maria Oniceanu a fost recompensată cu distincții din partea Statului Major al Apărării, Statului Major al Forțelor Navale, precum și cu premii oferite de Liga Maiștrilor Militari de Marină și de Fundația Creștină „General Ștefan Gușă”.

Așa cum a punctat în alocuțiunea ei, șefa promoției de maiștri militari de marină 2024, absolvirea încheie un capitol succint, dar cuprinzător și face loc altuia mult mai amplu cu un infinit de posibilități. Cu un bagaj solid de cunoștințe teoretice și practice, prin vocea șefei de promoție, absolvenții de anul acesta și-au luat angajamentul că, de astăzi, unitățile marinei militare au primit forțe proaspete, tineri energici și dornici de ascensiune. „Succesul nostru – spune m.m. V Ana-Maria Oniceanu, se măsoară în capacitatea de a lucra împreună și de a ne sprijini reciproc”.

Șefa promoției de anul acesta are 24 de ani și este originară din localitatea Tătăruși, județul Iași. Absolventă a Colegiului Național „Mihail Sadoveanu” din Pașcani, Ana-Maria Oniceanu a optat pentru cariera militară încă de la vârsta de 18 ani. A fost mai întâi soldat/gradat profesionist, iar până să ajungă elevă a Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, în 2022, a îmbrăcat, pe rând, uniforma Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” și pe cea a Regimentului 307 Infanterie Marină „Heracleea”.

„Uniforma militară este în primul rând un simbol; este suma unor valori pe care, copil fiind, nu știam să le articulez corect. Acum le-am înțeles și am convingerea că am făcut alegerea cea mai bună când am intrat prima dată pe ușa Biroului de Recrutare. În special alături de colegii mei de la Regimentul 307 Infanterie Marină din Babadag am reușit să dau contur celor mai pregnante trăsături ale personalității mele. Uniforma militară a făcut mai mult decât să mă transforme într-o luptătoare, mi-a arătat cine sunt eu cu adevărat”, a mărturisit maistru militar clasa a V-a Ana-Maria Oniceanu.

Pe durata celor doi ani petrecuți în calitate de elevă a Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, M.m. V Ana-Maria Oniceanu s-a remarcat, constant, prin rezultate deosebite, fapt care prefigura obținerea titlului de șefă de promoție. M.m. V Ana-Maria Oniceanu a ales să se alăture echipajului de elită de la bordul fregatei „Regele Ferdinand”.

 

Foto: Cristian Vlăsceanu