Nava-școală „Mircea”, la 85 de ani

  • 17/05/2024

 

Elevii de anul I ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale au avut parte de un moment memorabil vineri, 17 mai, când nava-școală „Mircea” a aniversat 85 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române.

Cadeții ambarcați la bordul velierului pentru stagiul anual de practică marinărească au făcut parte din garda de onoare constituită în cinstea evenimentului. În prezența șefului Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Mihai Panait, pe dana de fregate a portului militar Constanța s-a desfășurat o ceremonie militară și religioasă, la care au au fost invitați să asiste reprezentanți ai conducerii Ministerului Apărării Naționale, Statului Major al Apărării, Statului Major al Forțelor Navale, Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, precum și comandanți ai altor structuri din Forțele Navale Române. De asemenea, la activitate, au luat parte și reprezentanți ai autorităților publice locale și foști membri ai echipajului navei-școală „Mircea”.

În cei 85 de ani de activitate, nava-școală „Mircea” s-a dovedit a fi un exponent de seamă al continuității tradițiilor marinărești în formarea viitorilor ofițeri și maiștri militari de marină și în promovarea învățământului românesc de marină.

Pe lângă rolul său esențial în domeniul învățământului militar de marină, nava-școală „Mircea” are și un rol important de reprezentare. În anul 2019, velierul a fost declarat „Ambasador Onorific în Serviciul României”, iar, în anul 2022, nava și-a completat vocația de diplomație navală cu cea de „Ambasador al României Sustenabile”.


Foto: Ionuț Felea; Gabriel Chiriloiu