Vizită de documentare la Centrul 39 Scafandri

  • 12/04/2024

 

Elevii militari de anul I au desfășurat vineri, 12 aprilie, o amplă vizită de documentare la Centrul 39 Scafandri din Constanța și la subunitățile de nave de scafandri din Portul Militar Constanța.

La Centrul 39 Scafandri, elevii militari au vizitat Laboratorul Hiperbar LH – 100, cea mai modernă facilitatea de acest tip pentru antrenamentele scafandrilor din întreaga Europă. Aici, instructorii le-au vorbit viitorilor maiștri militari de marină și despre profilul fizic pe care trebuie să îl aibă un viitor scafandru.

Vizita a continuat cu secția de exploatare și întreținere din cadrul centrului, unde viitorii tehnicieni de specialitate ai Forțelor Navale Române au aflat informații inedite despre structura echipamentelor utilizate de diversele categorii de scafandri, diferențele de performanță dintre tipurile de echipamente și specificul misiunilor pentru care acestea se folosesc.

Lecția-vizită a continuat în Dana 0 a Portului Militar Constanța, unde elevii de anul I au fost primiți de militarii Divizionul 175 Nave Scafandri de Luptă „Comandor Constantin Scarlat”, unde comandantul echipei de scafandri EOD le-a explicat oaspeților cu ce se ocupă militarii din subordinea sa și care sunt principalele provocările pe care aceștia le înfruntă în executarea misiunilor.

O experiență care le-a lăsat o impresie foarte plăcută elevilor miilitari a fost și urcarea la bordul celor două nave, 283 „Midia”, navă logistică pentru scafandri de luptă și, 284 „Grigore Antipa”, nava maritimă pentru scafandri, recent modernizată și care adusă la standardele cele mai performante.

La bordul navelor militare, elevii au avut ocazia de a se întâlni și de a discuta cu foști absolvenți, care le-au oferit detalii și sfaturi utile pentru acomodarea la profesia de maistru militar de marină.