22 Martie – Ziua Mondială a Apei „Apă pentru Pace”

  • 22/03/2024

 

În fiecare an, pe 22 martie, Organizația Națiunilor Unite marchează Ziua Mondială a Apei. Anul acesta, motto-ul ales este „Apă pentru Pace”, deoarece această resursă extrem de prețioasă și indispensabilă a planetei are puterea de a aprinde, dar mai ales de a stinge conflicte.

Când resursele de apă sunt limitate sau poluate, acest lucru poate determina valuri de migrație și tensiuni nedorite între comunități și națiuni.

Totul în jurul nostru depinde de resursa de apă, motiv pentru care ONU îndeamnă fiecare individ să conștientizeze cât de important este rolul său în conservarea și protejarea apei.

De Ziua Mondială a Apei, elevii militari de anul I au efectuat o vizită la unitățile de nave din portul militar Constanța, unde au urcat la bordul vânătorului de mine M 270, cea mai recentă achiziție a Forțelor Navale Române. Mai mult decât atât, elevii militari au avut ocazia să stea de vorbă cu membri cheie ai echipajelor vânătorului de mine, dragoarelor maritime și fregatei „Regina Maria”, de la care au aflat informații prețioase despre capacitatea și specificul fiecărui tip de navă, au putut evalua cu propria percepție condițiile de la bord și au aflat care sunt cele mai noi modernizări aduse navelor, dar și câte ceva despre ceea ce urmează în materie de înzestrare.

Ca viitori maiștri militari de marină, este important pentru elevi să conștientizeze cât de importante sunt rolurile pe care și le vor asuma de-a lungul carierei, cât de important este ca o națiune ca România să aibă o marină militară puternică, bine instruită, bine dotată și mereu gata să acționeze pentru a proteja siguranța navigației în Marea Neagră, precum și pe Dunăre.