Lecție-vizită la unitățile de nave din Portul Militar Mangalia și la Divizionul 508 Rachete de Coastă. Elevii militari descoperă perspectivele navelor și tehnologiile avansate ale Forțelor Navale

  • 21/02/2024

 

Mai puțin de jumătate de an îi desparte pe elevii de anul al doilea ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale de momentul absolvirii. Cei mai mulți dintre ei au început deja să se documenteze cu privire la specificul unităților de marină pentru care și-ar dori să opteze după susținerea examenului de certificare profesională. Un sprijin în acest sens îl reprezintă și lecțiile vizită pe care fiecare specialitate în parte le are planificate la unitățile de nave din Forțele Navale.

Pe 20 și 21 februarie, elevii militari, însoțiți de instructori militari, s-au deplasat în Portul Militar Mangalia, unde au vizitat navele din componența divizioanelor 50 Corvete și 150 Rachete Navale. Viitorii maiștri militari de marină au urcat la bordul corvetelor 260 „Amiral Petre Bărbuneanu” și 263 „Viceamiral Eugeniu Roșca”, unde au fost întâmpinați de ofițeri și maiștri militari care le-au prezentat specificul unității, precum și oportunitățile disponibile, după absolvire, în funcție de specialitățile pe care le studiază în școală.  

Elevii militari au avut o scurtă întâlnire și cu comandantul Divizionului 50 Corvete, comandorul Mihai Dănilă, care le-a reamintit viitorilor absolvenți că unitatea de nave pe care o conduce face obiectul unui amplu proiect de modernizare, iar cei care vor opta pentru funcții în cadrul divizionului vor fi, în anii care urmează, beneficiarii celei mai noi tehnologii din Forțele Navale.
După vizita de la corvete, elevii militari au fost primiți la Divizionul 150 Rachete de Coastă, unde cei trei șefi de echipaje ale navelor purtătoare de rachete „Zborul”, „Pescărușul” și „Lăstunul” i-au preluat și le-au oferit câte un tur complet al fiecărei nave. Cei trei maiștri militari cu vastă experiență le-au vorbit elevilor despre rolul, dotările și capacitățile navelor purtătoare de rachete, le-au prezentat echipamentele, în funcție de specialitate și le-au explicat care sunt cerințele pe care unitatea le are din partea viitorilor colegi.

Ultima vizită din suita programată în garnizoana Mangalia a fost la Divizionul 508 Rachete de Coastă. Aici, prin grija comandantului unității, comandorul Vasile Vrabie, militarii din cadrul companiei CBRN și cei din cadrul Detașamentului Mobil de Lansare Rachete le-au pregătit oaspeților două ateliere care să îi ajute să înțeleagă mai bine specificul unității.

Și aici, comandantul unității le-a adus în atenție viitorilor absolvenți că Divizionul 508 Rachete de Coastă este în curs de modernizare, urmând să devină una dintre cele mai puternic dotate unități din Forțele Navale Române.

O experiență interesantă pentru elevii militari a fost și întâlnirea cu absolvenți din promoțiile 2023, 2022 și 2021, pe care, de asemenea, au avut ocazia să îi asalteze cu întrebări despre condițiile de lucru, despre cum a decurs adaptarea la actualul loc de muncă și să le ceară sfaturi despre elementele pe care ar trebui să pună cel mai mult accent în pregătire, acum, în ultimul semestru de școală.

Lecțiile-vizită sunt o practică regulată în programa de învățământ a Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, menită să ajute la înțelegerea concretă și la sedimentarea cunoștințelor teoretice și practice pe care elevii militari le capată la cursuri, prin cunoașterea tehnicii și echipamentelor de la bordul navelor militare, precum și prin dialog cu profesioniștii din domeniu.