Ziua Sportului Militar la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale

  • 16/02/2024

 

Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale a marcat vineri, 16 februarie, Ziua Internațională a Sportului Militar printr-un antrenament comun al întregului batalion de elevi, la care a fost invitat să participe și personalul militar și civil al unității.

Activitățile sportive, conduse de șeful Compartimentului Educație Fizică și Sport, slt. Ioan Panainte, au debutat cu serii de exerciții de încălzire, ture de alergare ușoară, desfășurate pe platoul din curtea unității și au continuat, apoi, cu meciuri de baschet, de volei și de fotbal, pe terenurile special amenajate de pe baza sportivă a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”.

Activitatea sportivă este crucială în antrenamentul zilnic al unui militar din mai multe motive. În primul rând, exercițiile fizice îmbunătățesc rezistența și forța esențiale pentru îndeplinirea sarcinilor și misiunilor militare. De asemenea, sportul contribuie la menținerea sănătății creierului și a stării de bine și îi ajută pe militari să gestioneze stresul și presiunea în situații deosebite. Mai mult decât atât, antrenamentul sportiv dezvoltă disciplina, spiritul de echipă și motivația, calități esențiale în mediul militar. Astfel, activitatea sportivă nu este doar un lux, ci o necesitate în viața unui militar, contribuind la pregătirea lor completă și la îndeplinirea eficientă a misiunilor.

Devotamentul elevilor militari pentru performanță în sport s-a văzut și în rezultatele obținute, pe tot parcursul anului 2023, la competiții sportive organizate în interiorul Ministerului Apărării Naționale. Doar anul trecut, elevii militari au reușit să aducă, la Constanța, cinci medalii de aur, pe care le-au obținut la Campionatul militar de Taekwondo pentru instituțiile militare de învățământ, etapa finală pe Ministerul Apărării Naționale. Lotul distincțiilor a fost completat de încă șapte medalii de bronz, una de argint, dar și de trei cupe.

Prietenie prin sport, de 76 de ani

Ziua Internațională a Sportului Militar marchează, de fapt, data la care Consiliul Internațional al Sportului Militar - C.I.S.M.  a fost fondat, pe 18 februarie 1948. Armata României s-a alăturat organizației începând cu anul 1992.

Cu motto-ul „Prietenie prin sport”, militarii din cele 140 de țări membre C.I.S.M. participă în aceeași zi la alergări pe distanțe scurte sau lungi, mers pe jos sau pe schiuri, indiferent de aptitudinile lor fizice sau abilitățile sportive, de grade, funcții, vârstă sau gen.

Foto: Ionuț Felea; Andrei Catargiu