Evaluare de final de semestru, la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale

  • 26/01/2024

 

În perioada 22 ianuarie – 9 februarie, elevii Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale susțin evaluarea de final de semestru. Primii care au înlocuit fiorii gerului de afară cu emoțiile examenelor au fost elevii de anul al II-lea. În ținuta de oraș, cu ustensilele de scris la purtător și cunoștințele recapitulate la zi, viitorii maiștri militari de marină și-au ocupat, pe rând, locurile în sălile de examene.
 
Primii încercați de emoția extemporalului au fost viitorii specialiști în Echipamente de navigație și hidrografie și cei de la Comunicații navale și informatică. 

„Subiectele au fost accesibile, deși pot spune că instructorul responsabil de disciplină ne-a rezervat totuși o surpriză. Noi ne așteptam să fie un test grilă, însă am avut și întrebări cu variante de răspunsuri, dar și subiecte care au presupus formularea de răspunsuri mai elaborate. După examen am discutat cu ceilalți colegi despre cum ne-am descurcat fiecare și cred că am șanse să obțin un rezultat satisfăcător”, afirmă soldat Tudor Pascu, elev militar în anul al II-lea, la specialitatea Comunicații navale și informatică.

Pe lângă examenul scris, viitorii maiștri militari de marină susțin și probe practice ale disciplinelor pe care le-au studiat în primul semestru al anului școlar 2023-2024.

„Examenul a decurs conform așteptărilor mele, chiar mai bine.  Elevii s-au adaptat cerințelor de pe parcursul semestrului, au arătat că le pasă de pregătirea lor profesională și au dat dovadă de implicare și proactivitate, calități care le erau necesare pentru a duce la bun sfârșit această evaluare. Le recomand să continue în acest ritm, să aprofundeze materia, pentru că oricând este loc de mai bine. Sunt o promoție de tineri transmisioniști cu foarte mult potențial și eu sunt ferm convinsă că se vor descurca foarte bine și în semestrul următorul, unde îi așteaptă noi provocări”, declară maistru militar clasa a III-a Bianca Broască, instructor de specialitate Comunicații navale și informatică.

Prima săptămână de examene s-a încheiat vineri, 26 ianuarie, cu cea mai aglomerată zi din sesiune. Încrezători în forțele proprii, acomodați deja cu atmosfera de sesiune, elevii militari mărturisesc faptul că și emoțiile li s-au diluat.

„Emoțiile în fața foii de examen nu mai sunt așa mari, acum, în anul II. Știm deja care sunt pretențiile instructorilor militari, știm pe ce este important să ne axăm  când vine vorba de studiu. Eu sunt mulțumit de cum m-am descurcat, până acum, la examene. În ceea ce privește notele, cred că și după această sesiune voi reuși să mă mențin pe traiectoria care, la finalul acestui an de studiu, să mă propulseze într-o funcție bună, la o unitate de nave”, a declarat elev caporal Florin Calenic.

„Am venit în această școală cu gândul să fac ceva remarcabil cu viața mea. Sunt o persoană activă, îmi place să mă implic și, evident, îmi doresc să prind o funcție cât mai bună, la repartiția din vară. Pentru asta fac tot posibilul să învăț cât mai bine, să am note maxime, dacă se poate. Emoțiile n-au dispărut cu totul și cred că e normal să ai emoții la orice examen. Despre subiecte, pot spune că n-au fost nici grele, dar nici ușoare, au fost accesibile și cred că tuturor ni s-a oferit șansa să obținem cel puțin note de trecere, deși eu sper că m-am descurcat mai bine de atât”, spune elev caporal Adriana Ivașcu.

Focul examenelor se va stinge pentru elevii de anul al II-lea pe 31 ianuarie. De pe 5 februarie, însă, până pe 9 februarie, vine rândul elevilor de anul I să aibă experiența primelor examene din viața de elev militar.


Foto: Alexandra Ghioc/Forţele Navale Române; Cristina Sîmbeteanu