A început, oficial, noul an de instrucție 2024

  • 15/01/2024

 

Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale a oficializat luni, 15 ianuarie, deschiderea anului de instrucție 2024, concomitent cu toate celelalte structuri ale categoriei de forțe.

Întregul personal militar și civil, precum și batalionul de elevi, s-a reunit pe platoul din incinta unității pentru tradiționala ceremonie de ridicare a pavilionului, revista de front, precum și pentru citirea mesajului șefului Statului Major al Forțelor Navale și anunțarea obiectivelor unității pentru 2024. Activitatea s-a încheiat cu defilarea subunităților.

Anul 2023 a însemnat, pentru Forțele Navale Române, noi provocări generate de conflictul din Marea Neagră, fapt care a determinat accelerarea îndeplinirii anumitor obiective privind înzestrarea. Mai mult decât atât, anul de instrucție precedent a însemnat, atât pentru unitățile luptătoare, cât și pentru învățământul militar de marină, adaptarea la noi realități prin ajustarea obiectivelor de instruire.

În anul de instrucție care tocmai începe, militarii Forțelor Navale Române mențin nivelul de implicare, în timp ce Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale își propune să își adapteze planul de învățământ la noile capabilități intrate în dotarea unităților de nave, precum și necesităților privind aptitudinile de luptător și lider de structuri de la baza ierarhiei.

„Ne vom îndeplini angajamentele  asumate față de NATO și UE prin  preluarea, în semestrul II al anului 2024 a comenzii Grupării Navale Permanente a NATO de luptă contra minelor, SNMCMG 2, participarea la operațiile Sea Guardian și EUNAVFOR IRINI din Marea Mediterană. De asemenea, vom participa la exercițiile multinaționale prevăzute în Planul cu Principalele Activități al Statului Major al Forțelor Navale pentru anul 2024 și vom executa activități naționale specifice de instrucție, operații de luptă contra minelor, trageri cu toate categoriile de armament, în cadrul unor activități de instruire complexe, de tip întrunit interinstituțional”, a punctat, în mesajul său, șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Mihai Panait.

Anul acesta, la 1 august, o nouă promoție de aproximativ o sută de maiștri militari de marină își va lua în primire atribuțiile în cadrul unităților din Forțele Navale Române. Echipa de conducere și echipa didactică a Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale au în plan aplicarea unui accent deosebit pe pregătirea acestor viitori specialiști, care vor îngriji de tehnica de luptă și aparatura specifică de la bordul navelor de luptă.

Prin cooptarea de instructori asociați din cadrul unităților beneficiare, precum și prin intensificarea programului de lecții-vizită ale elevilor militari la bordul navelor militare, Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale își propune să ridice calitatea actului educațional.

Concomitent, continuă eforturile pentru actualizarea infrastructurii didactice, precum și a infrastructurii umane, modernizări care să redea învățământului tehnic militar de marină atractivitatea în rândul tinerilor interesați de o carieră militară.

În mesajul transmis cu ocazia debutului noului an de instrucție, șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Mihai Panait a subliniat că, pe fondul bugetului  aprobat, procesul de instruire trebuie să fie optimizat, prin folosirea cu discernământ a componentelor de instruire virtuală, tehnică și tactică.

„Am convingerea că, prin organizare, seriozitate și muncă susținută, vom îndeplini sarcinile și obiectivele care stau în fața Forțelor Navale Române și vom contribui la menținerea standardelor de performanță”, a mai transmis viceamiralul Mihai Panait, cu ocazia deschiderii anului de instrucție 2024.