1 Decembrie – Ziua Națională a României

  • 01/12/2023

 

„Patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut ci, mai ales iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de țară” – Mihai Eminescu

 

Pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, un detașament constituit din elevi ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, condus de comandantul școlii, comandorul Valentin Nae, a luat parte la parada militară națională de la Arcul de Triumf, din Capitală.

Pentru acest eveniment de excepție, care onorează orice militar, reprezentanții Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale s-au antrenat aproape o lună, parțial în incinta unității și parțial alături de întregul dispozitiv de defilare, în poligonul Ghencea, din București.

Trecerea pe sub Arcul de Triumf în cadrul unei parade militare naționale este o experiență profundă și memorabilă, iar efectul său este acela de a marca începutul sau de a consolida angajamentul militarului față de Patrie.

Trecerea pe sub Arcul de Triumf este simbolul angajamentului față de țară și al devotamentului față de serviciul militar. Trecerea pe sub Arcul de Triumf amplifică sentimentul de mândrie națională și conștientizarea rolului militarului în apărarea Patriei.

A păși pe sub Arcul de Triumf în cadrul unei parade militare este un gest solemn și onorific. Indiferent că este prima defilare sau nu, fiecare militar din blocul de paradă împărtășește aceeași profundă onoare și același respect copleșitor pentru istoria militară a țării și pentru camarazii care au servit înaintea lui.

Ochii emoționați ai publicului ațintiți asupra blocului de paradă generează emoții puternice suplimentare. Trecerea pe sub Arcul de Triumf de Ziua Națională a României întărește conștientizarea responsabilității pe care fiecare militar și-a asumat-o prin jurământul de credință față de Patrie și neam. De asemenea, este un moment care face orice militar să simtă că este parte a unei tradiții și a unei misiuni mai mari decât el însuși.

Unui militar tânăr, participarea la parada militară națională îi dă sentimentul apartenenței la o comunitate mai largă. Bucuria și ovațiile publicului reprezintă aprecierea vizibilă prin care cel aflat în slujba Patriei simte recunoștința și susținerea societății față de munca și sacrificiile sale.

Trecerea pe sub Arcul de Triumf, pe 1 Decembrie, este momentul solemn și ocazia perfectă de reflecție asupra alegerii de a urma o carieră militară, asupra importanței misiunii Armatei României și asupra responsabilităților pe care militarii din toate structurile le au față de țară și de societate.


Ziua Națională a României, sărbătorită la Constanța


Un pluton de elevi militari, condus de aspirantul Alexandru Ruscan, a participat la seria de manifestații organizată la Constanța cu prilejul împlinirii a 105 ani de la Marea Unire de la Alba Iulia.

În prima partea a zilei, reprezentanții Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale au asistat la ceremonia de depunere de coroane de la monumentul Victoriei, din parcul Arheologic, pentru ca mai apoi să defileze pe bulevardul Tomis din Constanța, în cinstea Zilei Naționale a României.

Seara, elevii Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale au participat, alături de Muzica Militară a Forțelor Navale, la tradiționala retragere cu torțe. Obiceiul are ca scop evocarea sufletelor eroilor adormiți.