Lecție-vizită la Centrul de Scafandri, în ziua aniversării a 56 de ani de existență

  • 15/11/2023

 

Elevii de anul II ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale au vizitat miercuri, 15 noiembrie, cel mai nou și mai modern sistem de scufundare simulată din Europa, LH-300, aflat în compunerea Laboratorului Hiperbar din cadrul Centrului 39 Scafandri.

Viitorii maiștri militari de marină au aflat de la specialiști cum funcționează acest nou sistem complet automatizat, care oferă un grad maxim de siguranță scafandrilor în timpul testelor și antrenamentelor. Simulatorul este însoțit de două barocamere mobile, dintre care una pentru scufundări până la adâncimi de 300 de metri. LH-300 permite antrenarea simultană a 18 persoane și dispune inclusiv de facilități pentru tratarea victimelor accidentelor de scufundare.

Tot în aceeași zi, elevii militari au vizitat și unitățile de scafandri din Portul Militar Constanța, unde, cu ocazia Zilei Scafandrilor Militari, li s-a prezentat o expoziție de tehnică și armament din dotarea standard a scafandrilor de luptă și a celor de mare adâncime.

Elevii au avut inclusiv șansa de a vedea rezultatele celui mai nou proiect al Centrului 39 Scafandri, încheiat cu succes și anume, modernizarea integrală a Navei Maritime pentru Scafandri „Grigore Antipa”. Aceasta se află în subordinea Divizionului 176 Nave Scafandri de Mare Adâncime, iar în amplul proces de reabilitare i-a fost schimbată, în totalitate, opera vie, iar opera moartă și suprastructura navei au fost înlocuite în proporție de 80%. Îmbunătățiri au fost aduse și structurii de rezistență, spațiilor interioare, iar instalația de lansare-recuperare ambarcațiune, macaraua navală de punte telescopică, sistemul integrat de navigație și sistemul energetic au fost, de asemenea, complet modernizate.

Practic, viitorii absolvenți ai promoției 2024 a Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale au primit încă un imbold  pentru a se concentra maxim pe activitățile de studiu, dacă vor să încadreze funcții la o astfel de navă atât de performantă.

Foto: Daniel Stoenciu