Centru mobil de donare de sânge la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale, de Ziua Națională a Dobrogei

  • 14/11/2023

 

Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale a marcat marți, 14 noiembrie, 145 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria Mamă, într-o manieră inedită, printr-o acțiune de donare de sânge, chiar la sediul instituției.

Cu sprijinul personalului laboratorului mobil de la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanta, elevii militari și cadrele unității au contribuit la suplimentarea stocurilor băncilor de sânge din România. Cel puțin de două ori pe an, instituția militară de învățământ de marină caută să se implice în acest mod empatic în viața comunității. 

Prin exemplul propriu, elevii și personalul militar încurajează publicul să mențină constant pozitiv fluxul de donatori de sânge de la nivel național. Sângele este un produs biologic ce nu poate fi reprodus în laborator, iar cantitatea recoltată în mod normal de la un singur donator poate duce la salvarea a până la trei vieți.

Ceea ce nu mulți cunosc este faptul că sângele donat are termen de valabilitate. Ca atare sângele care, din diverse motive, nu ajunge să fie utilizat trebuie înlocuit cu rezerve proaspete. Donatorii fideli, așa cum sunt și cei de la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale, știu cât de importantă este revenirea în centru, fiindcă fiecare astfel de drum scoate la iveală o nouă rază de speranță pentru anumite categorii de bolnavi cronici, precum cei care suferă de cancer, dar și pentru cazuri de intervenții chirurgicale complexe, care pot fi necesare în urma producerii unor accidente rutiere grave.

Foto: Cătălin Velniciuc