Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale, 126 de ani de excelență

  • 08/10/2023

 

8 Octombrie este o zi specială, în care celebrăm 126 de ani de existență a unei instituții fundamentale pentru dezvoltarea și evoluția Forțelor Navale, Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale. Această instituție este nu doar un simbol al excelenței în domeniul militar, ci și o sursă inestimabilă de inspirație și tradiție pentru toți cei care au avut privilegiul să îi treacă pragul.

Scurt istoric
Pentru a înțelege pe deplin semnificația acestei aniversări, este important să privim în trecut și să reamintim cum a luat naștere și cum s-a dezvoltat Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale.

Instituția a fost înființată în anul 1897, într-un moment crucial pentru dezvoltarea marinei naționale. Patronimul unității, „Amiral Ion Murgescu”, este un omagiu adus ofițerului care a pus piatra de temelie pentru înființarea învățământului tehnic militar de marină. Încă de la început, școala a avut ca misiune principală pregătirea și formarea tehnicienilor de specialitate, oameni dedicați și bine pregătiți pentru a asigura buna funcționare a navelor și pentru a susține misiunile Marinei militare. De-a lungul timpului, Școala a evoluat și s-a modernizat constant, adaptându-și programul de învățământ și tehnologia la cerințele schimbătoare ale vremurilor.

Misiunea Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale
Misiunea școlii noastre a rămas constantă de-a lungul timpului: să formeze și să dezvolte specialiști militari și profesioniști în domeniul naval, pregătiți să răspundă provocărilor complexe ale lumii maritime. În acest sens, școala noastră își propune să formeze maiștri militari bine pregătiți. De altfel, școala noastră este cunoscută pentru pregătirea riguroasă și specializată pe care o oferă cadrelor militare. Aici, viitorii maiștri militari de marină sunt instruiți într-o varietate de domenii, de la navigație și tehnologie navală la radioelectronică, artilerie și rachete navale ori electromecanică navală.

De asemenea, ne-am remarcat de-a lungul anilor drept promotori ai valorilor și tradițiilor maritime. Ca parte a Forțelor Navale, suntem mândri să păstrăm și să promovăm tradițiile de aproape aproape 200 de ani ale marinei militare. Astfel, cultivăm respectul pentru istoria noastră navală și pentru valorile fundamentale precum disciplina, loialitatea și integritatea.
Un alt element cheie al misiunii noastre este contribuția la securitatea națională. Prin pregătirea specialiștilor militari, școala noastră contribuie direct la întărirea capacității de apărare a țării noastre în mediul maritim și la asigurarea securității naționale, fie că discutăm despre tehnicieni formați pentru Forțele Navale Române sau pentru Poliția de Frontieră.

Aspirații pentru prezent și viitor
Într-un moment în care provocările globale se schimbă rapid, Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale își reafirmă angajamentul de a rămâne un centru de excelență și inovație. Câteva din aspirațiile noastre pentru prezent și viitor includ:

Modernizarea și adaptarea continuă. Cu sprijinul Statului Major al Forțelor Navale, vom continua să investim în tehnologie nouă și învățământ de calitate pentru a ne asigura că absolvenții noștri sunt pregătiți să facă față oricăror provocări tehnologice și de securitate.
Colaborarea internațională. Ne propunem să dezvoltăm relații de colaborare și parteneriate cu instituții similare din Europa sau cel puțin din spațiul comun al Mării Negre, pentru a împărtăși experiență și pentru a contribui la stabilitatea și securitatea globală.

Dezvoltarea resurselor umane. Vom continua să punem un accent deosebit pe dezvoltarea și pregătirea personalului didactic și a cadrelor noastre, precum și pe atragerea de specialiști din Flotă la catedră, pentru a ne asigura că suntem la nivelul celor mai actuale standarde profesionale.

Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale a evoluat de-a lungul a 126 de ani pentru a răspunde schimbărilor constante din domeniul maritim și pentru a contribui la securitatea și prosperitatea României. Astăzi este momentul cel mai potrivit să ne angajăm în continuarea acestei tradiții de excelență și să aducem, fiecare pe propriul palier, contribuții semnificative în viitorul Forțelor Navale.

La mulți ani Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale! Bun cart înainte!