„La drapel pentru onor, înainte!”

  • 08/09/2023

 

Bobocii Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale au prezentat vineri, 8 septembrie, pentru prima dată, onorul Drapelului de luptă al unității militare de învățământ. Cu această ocazie, elevii de anul I au aflat structura și semnificația acestui prețios stindard.

Drapelul de luptă este un simbol sacru, un exponent al valorilor noastre, devotamentului și sacrificiului puse, permanent, în slujba Patriei. Cu o istorie bogată și o tradiție impresionantă, Drapelul de luptă este o emblemă a excelenței militare care ne recomandă. Drapelul de luptă reaminteşte fiecărui militar de tradiţiile glorioase ale poporului român – în general, şi ale unităţii militare căreia îi aparţine – în special. Fiecare unitate militară are propriul drapel, protejat de un un regulament specific, care trebuie respectat cu sfinţenie. Potrivit regulamentului, Drapelul de luptă este păstrat în condiţii speciale.

Locul Drapelului de Lupră este în biroul comandantului unității militare. Cu ani în urmă, unul dintre comandanții Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale a luat decizia de a stabili locul de păstrare al Drapelului de Luptă în dreptul camerei ofițerului de serviciu. În acest mod, stindardul este prezent în dinamica fiecărei zile de lucru în cadrul unității și beneficiază de pază înarmată permanentă.

Drapelul de Luptă este așezat în poziție verticală, într-o vitrină încuiată și păzită 24 de ore din 24. Chiar și când este scos din vitrină, Drapelul de Luptă trebuie ținut în poziție verticală. El este înclinat la 90 de grade doar în faţa unui şef de stat, iar în alte cazuri este înclinat la 45 de grade. Aceeaşi înclinaţie o va avea şi atunci când întâlneşte Drapelul de Luptă al unei alte unităţi militare. De altfel, este o onoare pentru un militar să facă parte din garda Drapelului de Luptă sau să fie fotografiat lângă acesta.

Drapelul de Luptă este scos din vitrina sigilată doar cu aprobarea comandantului unităţii şi doar la anumite ceremonii militare – de Ziua Naţională a României, de Ziua Drapelului, Ziua Imnului, Ziua Armatei, la depunerea Jurământului Militar şi chiar la funeralii militare.

Ori de câte ori este scos de la locul de păstrare, Drapelul de Luptă este apărat de garda drapelului, formată din șapte persoane – comandantul gărzii, militarul port-drapel şi cinci însoţitori.

Toţi membrii gărzii drapelului sunt înarmaţi cu muniţie de război, iar dacă integritatea Drapelului de Luptă ar fi ameninţată, garda îl apără chiar cu preţul vieţii, pierdea Drapelului de Luptă echivalând cu desființarea unității militare.

Flamura Drapelului nu trebuie să atingă sub nicio formă pământul sau podeaua, iar pe vreme nefavorabilă, aceasta e protejată cu o husă specială, transparentă.

Drapelul de Luptă este confecţionat într-un atelier special şi este compus din flamură, hampă, acvilă şi accesorii. Flamura e confecţionată din ţesătură dublă de mătase, are formă dreptunghiulară, lungimea de 100 de centimetri, lăţimea de 66 de centimetri şi ornamentaţie identică pe ambele feţe. Pe flamură sunt reproduse, în fâşii, culorile Drapelului României – cu albastru la hampă, galben în mijloc şi roşu la exterior. Pe fâşia galbenă, central, este aplicată Stema României, brodată cu fir metalizat şi mătase în culori. În fiecare dintre cele patru colţuri ale drapelului de luptă sunt brodate, cu fir auriu, cununi din două ramuri de stejar, în interiorul cărora este reprezentat însemnul categoriei de forţe ale armatei de care aparţine unitatea militară – două săbii încrucişate pentru forţele terestre, o elice pentru forţele aeriene, iar în cazul nostru, o ancoră pentru forţele navale.

Pe cele trei laturi libere, flamura este brodată cu franjuri de fir auriu răsucit, iar în colţurile fâşiei de culoare roşie sunt prinşi ciucuri din fir auriu. Hampa este confecţionată din lemn, are culoare maro, lungimea de 240 de centimetri şi diametrul de 3,5 centimetri. Vergeaua metalică este fixată la vârful hampei cu un manşon conic din alamă pe care se montează acvila, iar la partea inferioară – cu un inel din alamă. Acvila este confecţionată din aur, are capul orientat spre dreapta, aripile semideschise şi ţine în cioc o cruce ortodoxă, iar în gheare – fuiorul de fulgere, care reprezintă puterea şi curajul. Pe aversul suportului acvilei este înscrisă deviza „Onoare şi patrie”, iar pe revers este denumirea unităţii militare. Drapelul de luptă are o greutate de aproximativ 15 kilograme.

Pe Drapelul nostru de Luptă putem observa atașate cinci distincții militare, oferite Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale în semn de apreciere pentru activitatea depusă:

  • Emblema de Onoare a Forțelor Navale;
  • Emblema de Onoare a Statului Major General;
  • Emblema de Onoare a Armatei României
  • Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de cavaler
  • Emblema de Onoare a Comandamentului Forțelor Întrunite „General Ioan Emanoil Florescu”.

 

Ne mândrim cu acest simbol și suntem dedicați protejării valorilor și tradițiilor care respiră în faldurile sale. Drapelul nostru de luptă este o amintire vie a curajului și sacrificiului tuturor celor care au trecut și vor trece prin Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale.