Proiect ecologic în premieră la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale

  • 11/02/2022

Preocuparea pentru siguranța mediului și pentru alternative de sustenabilitate rămâne o constantă, pentru Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale. În acest sens, cu sprijinul Fundației Comunitare Galați și al partenerilor noștri tradiționali de la Comitetul Național Român pentru Drepturile Copilului filiala Constanța, instituția duce mai departe proiectul de responsabilitate socială „Lumea de sub navă” și devine prima unitate de învățământ militar din România care pune în aplicare un miniproiect educativ, interesant și util pe direcția sustenabilității mediului înconjurător.

Coordonatorii proiectului „Lumea de sub navă” le-au pus la dispoziție trei compostoare de grădină ecologice, care vor servi pentru a transforma materialele organice, biodegradabile în compost. Compostul este ceea ce rezultă din procesul microbial prin care iarba tunsă, funzele și resturile de la bucătărie sunt transformate în fertilizant organic. Procedeul este cunoscut de sute de ani și practicat de grădinari pentru a crește materia organică din sol, îmbunătățindu-i funcțiile și proprietățile fizice și chimice ale substratului.

Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale și-a propus să folosească cele trei compostoare pentru a spori calitatea solului de pe terenul pe care, tot în cadrul proiectului „Lumea de sub navă”, a amplasat o seră de verdețuri, de a cărei îngrijire se ocupă elevii militari.

Ca unitate militară, școala generează zilnic un volum mare de resturi alimentare, vegetale, care ajung, în mod firesc, la gunoi și care amenință să devină neprietenoase cu mediul, poluând aerul, solul și inclusiv pânza freatică. Elevii militari au ales să spună „STOP” poluării și să îi ofere naturii înapoi, o parte din beneficiile pe care și ea le creează în permanență pentru noi toți.