Evaluare de final de semestru, la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale

  • 04/02/2022

 

În perioada 28 ianuarie – 04 februarie elevii Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale au susținut examenele pentru evaluarea cunoștințelor acumulate în primul semestru al anului de învățământ 2021-2022.

Elevii militari s-au pregătit temeinic pentru fiecare dintre disciplinele la care au fost testați în scris și oral, mai ales că de rezultatele obținute în urma acestor examene depinde inclusiv repartiția pe funcție, în unitățile Forțelor Navale Române.

Cei care au spart gheața, vineri, 28 ianuarie, au fost elevii de anul al II-lea, de la specialitățile Artilerie navală și antiaeriană, Radiolocație navală, Comunicații navale și observare semnalizare și Motoare și mașini navale, iar cei care au încheiat sesiunea, pe 4 februarie, au fost elevii de anul al II-lea de la specialitățile Arme sub apă, Navigație și Motoare și instalații electrice navale.

Având deja experiență cu evaluările de specialitate, elevii militari s-au prezentat la examene încrezători, fără prea mari emoții.

Maistrul militar clasa I Radu Vasile a făcut parte din comisia de evaluare orală și practică la disciplina „Instalații artileristice de calibru mic” și afirmă că „elevii s-au descurcat onorabil în rezolvarea subiectelor. Au demonstrat că și-au însușit cunoștințele esențiale care le vor fi de folos în viitoarea lor profesie, iar mai departe depinde de fiecare dintre ei cum va evolua. Adevăratele aptitudini se dobândesc prin activități practice, iar în ceea ce îi privește pe elevii militari pe care i-am examinat astăzi, nu pot spune că am remarcat probleme”.

Elevii militari și-au dat interesul și în ceea ce privește examenul scris desfășurat la disciplina „Stații de radiolocație de conducere a tragerilor”. „În primul rând este foarte îmbucurător faptul că avem posibilitatea să desfășurăm cursurile și examenele față în față. Acesta este un mare plus în formarea viitorilor noștri absolvenți, profesiile alese de ei fiind preponderent practice. Cred că nivelul lor de pregătire la disciplina la care susțin examen astăzi s-a reflectat și în notele obținute pe parcursul semestrului și cred că rezultatele evaluării sunt previzibile. În timpul examenului, am aruncat câte o privire în lucrările fiecăruia dintre ei și cred că majoritatea au potențialul să obțină peste nota 8”, afirmă comandorul Valentin Nae, titular de disciplină.

„Am intrat în sala de examen cu emoții, cred că e firesc, dar după ce am primit subiectele m-am mai relaxat. Mă bazez pe faptul că am învățat și cred că am scris suficient cât să obțin o notă foarte bună”, afirmă elev caporal Ramona Iosepov, care aspiră la un loc de maistru artilerist pe o navă din cadrul Flotilei Fluviale.

Spectrul concluziilor, la finalul sesiunii de evaluare, este divers, însă balanța înclină în mod pozitiv. Majoritatea elevilor militari au profitat de faptul că nu au mai avut permisii și învoiri și au folosit timpul avut la dispoziție pentru a aprofunda materia. „Chiar și înainte de sesiune, obișnuiam să ne strângem mai mulți colegi în sala de studiu, unde ne ajutam reciproc să ne punem la punct cu lacunele din materie. S-a dovedit a fi o metodă de învățare foarte bună aceasta, pentru că, la examene, notele au fost mai mari decât speram”, afirmă elevul Eduard Brîndușoiu, anul I, la specialitatea Comunicații navale și observare semnalizare. Colega lui, Elena Stemate îi susține punctul de vedere și completează spunând că grupurile de studiu organizate la nivel de clasă i-au stimulat și i-au motivat să își dorească să învețe mai mult. „Aș fi nesinceră dacă aș spune că între noi nu există concurență. Bineînțeles că există, iar acesta este un lucru benefic, deoarece cu cât învățăm mai mult, cu atât devenim mai buni și ne creștem și șansele de a deveni profesioniștii care visăm să fim și să ajungem pe posturile pe care ni le dorim”, este de părere tânăra.

Luni, 7 februarie, elevii militari încep un nou semestru. Pentru elevii de anul al II-lea, rezultatele obținute acum sunt esențiale și le conturează perspectiva viitorului loc de muncă. În ceea ce îi privește pe elevii de anul I, ei se pregătesc de marșul anual de instrucție cu nava școală „Mircea”, programat să aibă loc în perioada 24 martie – 17 mai, în Marea Neagră și Marea Mediterană.

 

Foto: Cristian Vlăsceanu (Forțele Navale Române)