Simbol norocos oferit de șeful Forțelor Navale unui viitor maistru militar de marină
- 14/01/2022
Anul de instrucție a început într-un mod cu totul neașteptat pentru unul dintre elevii de anul I ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale. La finalul întâlnirii pe care el și colegii săi au avut-o cu șeful Statului Major al Forțelor Navale, pe 10 ianuarie, contraamiralul Mihai Panait l-a ales pe el din întreaga companie pentru a-i strânge mâna și pentru a-i ura succes atât în noul an de instrucție, dar și în cariera frumoasă pe care a ales-o, ca maistru militar de marină. După strângerea de mână, elevul a descoperit că șeful SMFN i-a lăsat în palmă emblema proprie.
A onora pe cineva cu un astfel de gest este, de regulă, modul unui lider militar de a-și exprima aprecierea pentru extraordinara performanță profesională a unui subaltern. Cel care a primit distincția cu inscripția „Onoare.Loialitate. Profesionalim” este elev militar Alexandru Savin, un lup de mare în devenire. În cazul său, darul primit de la șeful Statului Major al Forțelor Navale are mai degrabă semnificația unui cec în alb sau, de ce nu, a unui talisman norocos.
„Nu m-am așteptat nicio clipă ca domnul contraamiral să își oprească privirea tocmai asupra mea și să îmi ofere această emblemă. A fost un moment emoționant și deosebit, în egală măsură. Pe lângă onoarea de a-i fi strâns mâna, am primit ceva și mai valoros, un element tangibil, care să îmi amintească mereu de acel moment”, descrie elevul Savin scurta interacțiune cu șeful SMFN.
Alex încă nu a avut la dispoziție timpul necesar pentru a-și demonstra calitățile de luptător sau de marinar militar, însă distincția cu însemnele șefului Statului Major al Forțelor Navale devine acum metafora aspirațiilor fără limite. „De când mi-a fost înmânată, port mereu emblema asupra mea și voi continua s-o fac. Așa cum mi-a urat și domnul contraamiral când ne-am strâns reciproc mâinile, sunt sigur că acest obiect îmi va purta noroc în carieră și, mai mult decât atât, faptul că eu am fost cel ales îmi confirmă cumva faptul că viața m-a călăuzit pe drumul corect, când am ales cariera militară”, mai adaugă tânărul elev militar de anul I.
Alexandru Savin are 25 de ani și este din Constanța. A absolvit Colegiul Economic „Carol I” și este licențiat în Administrarea afacerilor. A pus bazele unei cariere în domeniul vânzărilor, lucru care l-a ajutat să își dezvolte aptitudini de relaționare cu oamenii. „Eu sunt un tip calm, îmi place să observ oamenii, să le aflu nevoile și sunt mereu încântat dacă pot să ajut. Am simțit întotdeauna această dorință de a înțelege omul”, spune Alex, într-o descriere succintă despre sine.
Experiența în lucrul cu oamenii i-a servit lui Alex Savin pentru a se descoperi pe sine și i-a oferit imboldul pentru a începe un proces de dezvoltare personală. „În domeniul vânzărilor ești adesea supus unei presiuni foarte mari pentru a-ți atinge obiectivele lunare. Acest fapt mă stresa cumplit în primele luni și atunci am început să citesc mai mult despre metode de dezvoltare personală, așa am ajuns să aprofundez și domeniul programării neurolingvistice (NPL – n.red)”, mai completează tânărul.
Toate aceste atuuri dobândite în viața civilă, Alexandru Savin s-a gândit să le pună în serviciul Patriei, optând pentru o carieră de maistru militar de marină. În prezent, Alex este elev în anul I al Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, la specialitatea Comunicații navale și observare semnalizare.
„Opțiunea de a deveni militar în Armata României și în Forțele Navale Române a existat încă de când am absolvit liceul. Am aplicat atunci pentru Academia Navală, însă nu am reușit să promovez toate probele de selecție. Atunci am făcut turnura către domeniul Administrării afacerilor. La absolvirea liceului am primit atestatul de tehnician în turism, iar opțiunea continuării studiilor în domeniul administrării afacerilor, respectiv un masterat în adminstrarea afacerilor internaționale, a reprezentat calea firească atunci. Mă gândeam că după facultate voi pune bazele propriei mele afaceri, dar mi-am reevaluat opțiunile și am decis să intru totuși în sistemul militar, nu ca ofițer, ci ca maistru militar de marină”, explică elev militar Alexandru Savin.
Tânărul consideră, după primul semestru petrecut în școala militară, că viața cazonă i-a servit pentru a-și disciplina stilul de viață, „mă trezesc dimineața cu un altfel de energie”, mărturisește el.
Alex este de părere că ținuta de instrucție nu este croită pentru a fi îmbrăcată chiar de oricine, cu atât mai puțin de către cei insuficient pregătiți pentru a-și asuma responsabilitatea schimbării stilului de viață. „Prietenii mei mă apreciază pentru pasul pe care l-am făcut, dar, în același timp, îmi spun și că ei nu ar putea face față stilului nou de viață pe care eu mi l-am asumat, adică trezitul la ora 5:00 dimineața, instrucția și, în general, programul extrem de minuțios calculat și bine pus la punct, exact lucrurile care pe mine mă încântă cel mai mult de când sunt elev aici”, afirmă Alex Savin.
* * *
În sistemul militar de pretutindeni, o emblemă ca cea primită de elevul de anul I de la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale este un simbol cu o semnificație foarte puternică. Obiectul reprezintă dovada apartenenței la o anumită categorie de forțe, ori a faptului că cel care o primit-o a servit Patria, cu rezultate extraordinare, într-o misiune complexă. Parcurgând mult înapoi filele istoriei, aflăm chiar că deținerea unei astfel de peceți putea constitui dovada loialității față de un grup anume. În vreme de război, cei care deveneau de nerecunoscut după ce fuseseră luați prizonieri sau experimentaseră prea dur realitatea de pe front, puteau fi identificați de către camarazi dacă aveau asupra lor o astfel de emblemă.
Astăzi, heraldica de acest gen este oferită fie în semn de apreciere pentru merite deosebite, fie ca garanție a încrederii acordate de către superior, având inclusiv rolul de a îmbunătăți moralul celui care o primește.