Premiu de excelență pentru marinarii militari la Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Crăciun de la Curtea de Argeș

  • 15/12/2021

 

Despre colinde Preafericitul Patriarh Daniel afirma că sunt „aur, smirnă și tămâie, izvorâte din inimi și purtate pe buze, ca daruri și ofrande aduse Pruncului Iisus”. Cu toată căldura și profunzimea care le învăluie, colindele românești reprezintă un memorial și o prelungire a Liturghiei și a slujbelor de Crăciun auzite în Biserică. La fel de vechi pe meleagurile noastre precum creștinismul, colindele reprezintă una dintre cele mai de preț tradiții ale spiritului autohton.

Aceste cuvinte sfinte ce dau glas Sfintei Evanghelii, menite să aducă în casele și în sufletele oamenilor bunătate și milostivirea au fost interpretate într-un ton magistral de Corul Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale pe scena Centrului de Cultură și Arte „G. Topârceanu” din Curtea de Argeș, gazda ediției a VII-a a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Crăciun, desfășurat în perioada 7-10 decembrie.

Cei 16 elevi militari din componența corului l-au avut ca dirijor și mentor pe elev plutonier major Sorin Moldoveanu, cel care, înainte de a deveni militar a îmbrăcat veșmintele preoțești. Cu harul său și cu vocea baritonală atent șlefuită pentru a mângâia sufletele credincioșilor a reușit să strunească perfect talentul colegilor săi, iar acest fapt le-a adus la finalul festivalului premiul de excelență și un superb trofeu.

Au mai încântat publicul cu talentul lor pe scena aceluiași festival și elevii Mălin Crișu și Elena Tudoran, cu un număr de dans tradițional din zona Bucovinei. Elena Tudoran a făcut impresie deosebită și cu interpretarea cu totul aparte a poeziei „Începutul” scrisă de Nicolae Labiș.

Festivalul de Datini și Obiceiuri de Crăciun este organizat în fiecare an de către Cercul Militar Curtea de Argeș, în colaborare cu Centrul de Cultură și Arte „G. Topârceanu”, având drept coordonatori Biroul Tradiţii şi Cultură din Statul Major al Forţelor Terestre și Secţia Tradiţii din Statul Major al Apărării.

 

Foto: Centrul de Cultură și Arte „G. Topârceanu”