Declarăm deschis noul an de învățământ la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale

  • 13/09/2021

 

Freamătul și emoțiile se fac simțite de la primele orele ale dimineții, luni, 13 septembrie, în curtea Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale. Astăzi are loc festivitatea de inaugurare a noului an de învățământ, iar pe majoritatea dintre elevii de anul I, părinții îi vor vedea pentru prima dată îmbrăcați în ținuta de instrucție. Este o mândrie și un vis împlinit și pentru unii și pentru ceilalți.

Festivitatea se desfășoară în cadru restrâns, cu respectarea strictă a măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS CoV 2. În public se află doar părinții elevilor de anul I. Pe colegii lor mai mari, elevii de anul al II-lea, familia, prietenii și apropiații îi urmăresc cu emoție pe internet, în transmisiunea live de pe Facebook a ceremoniei.

Când privești platoul în ansamblu, peisajul este copleșitor. Pentru prima dată, în aproape 20 de ani, la deschiderea de an școlar, și-au ocupat locul în formație peste 200 de elevi. De la tribună, îi privește astăzi, cu admirație, locțiitorul pentru operații și instrucție al șefului Statului Major al Forțelor Navale (SMFN), contraamiralul de flotilă Cornel Cojocaru. Domnia sa le va transmite mesajul șefului SMFN, odată cu propriile gânduri bune și urări de succes deplin în cariera aleasă.

Discursul comandantului școlii, comandor Nicu Chirea, se apropie foarte tare de simțirile elevilor, la primul contact cu mediul cazon. Este un mesaj de încurajare venit din partea unuia dintre cei mai importanți oameni care le vor servi acestor elevi drept model pentru profilul de carieră pe care l-au ales.

Finalul ceremoniei aduce trăiri și mai intense și chiar lacrimi în ochi, în rândul publicului prezent, odată cu defilarea batalionului de elevi. După festivitate, timpul este rezervat îmbrățișărilor în familie, strângerilor de mână puternice între fii și tați. Mamele lasă la vedere lacrimi de nostalgie la vederea copiilor deveniți parcă peste noapte adulți, porniți pe un drum plin de responsabilitate și care cere un curaj nemărginit. Tații, zâmbesc mândri ori își feresc privirile pentru a-și putea ascunde lacrimile de bucurie că-și văd băieții în cea mai nobilă postură dintre toate, aceea de apărători ai Patriei.

Familia Ghiță este din Năvodari și are doi băieți. Sportivi de mici, ambii au ales cariera armelor, în Forțele Navale Române. Până nu de mult au fost colegi, la bordul fregatei Mărășești. Cel mai mic dintre ei, Cristian, a ales să facă un pas înainte în carieră și să devină din gradat profesionist maistru militar. „Părinții mei sunt foarte mândri de mine. Am ales cariera militară pentru că oferă disciplină, seriozitate și un statut foarte bine văzut în societate. Cariera militară este o carieră frumoasă. Mai ales avansarea în grad, de la SGP la maistru militar, pentru mine este o onoare foarte mare”, afirmă elevul Cristian Ghiță. Emoționată până la lacrimi, mama lui confirmă și deși nu este prima dată când își vede băiatul îmbrăcat în ținuta bleumarin de instrucție ori defilând cu plutonul său, inima îi bate cu aceeași intensitate ca prima dată când a trăit această experiență.

Întâlnim în public și bunica unui elev de anul I, care ne mărturisește încântată peste măsură că momentul în care și-a văzut nepotul în haina militară i-a luminat bătrânețea și i-a oferit un sentiment de mândrie cum nu credea posibil să mai simtă la cei 72 de ani ai săi. „Eu sunt mamă de fete, n-am avut un băiat care să facă armata, dar să îl văd pe nepotul meu astăzi, aici, cum a defilat, este o amintire neprețuită pe care am s-o păstrez până când voi închide ochii definitiv!”, afirmă răspicat bunica.