Jurnal de bord – „Vânt bun din pupa!” - Final de stagiu de practică marinărească la NS „Mircea”
- 31/05/2023
Stagiul de practică marinărească la Nava-Școală „Mircea” al elevilor militari de anul I a ajuns la final. A fost o lună cu activități dense, în care cadeții au primit inclusiv vizita ministrului apărării naționale. Angel Tîlvăr, însoțit de șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Mihai Panait, a vizitat nava-școală „Mircea” pe 11 mai și a admirat pasiunea și determinarea celor 80 de viitori maiștri militari de marină.
În cea de-a doua jumătate a stagiului de practică, timp de mai bine de o săptămână, elevii militari au trudit din greu alături de instructorii lor și de membrii echipajului NS „Mircea” pentru învergarea navei cu vele. Munca le-a fost răsplătită în ultimele zile de practică, atunci când au avut ocazia, două zile la rând, să iasă cu nava pe mare și să aibă parte de splendoarea navigației cu vele.
Sigur, o parte dintre cadeți a primit și „botezul” mării, elevii văzându-se nevoiți să execute carturi lungi la trombă. Totuși, procentul celor care au aflat astfel că suferă de rău de mare accentuat a fost mic. Restul cadeților au urcat în arboradă, au întins velele, după cum au învățat, la rece, pe timpul practicii în staționare. De asemenea, antrenamentul fizic cel mai consistent al zilei l-au reprezentat reprizele de brațare a vergilor, astfel încât navigația să se desfășoare cât mai eficient. În total, peste 10 ore petrecute pe mare, într-o zi în care vremea n-a prea ținut cu marinarii. Dimineața de luni, 29 mai, a debutat cu cer noros și câțiva stropi de ploaie, însă vântul generos a încurajat demersul de întindere a velelor. Plimbarea a fost scurtă. De la Constanța până aproape de Vama Veche, însă suficient de consistentă pentru ca instructorii militari să treacă elevii prin testul suprem al navigației cu vele, în adevăratul sens al cuvântului.
Spre seară, soarele i-a răsplătit pe marinari cu un apus glorios, ca o plecăciune în fața voinței și determinării lor. Deși obosiți după o zi deosebit de solicitantă, elevii militari s-au arătat încântați de rezultatul propriei munci. Pe durata manevrelor, viitorii maiștri militari de marină au trecut proba autenticității spiritului de echipă, exact ceea ce urmăreau să vadă instructorii militari.
„Acum, că aproape se termină, mă gândesc că n-a fost o experiență chiar așa de grea”, reflectează cu voce tare unul dintre elevii puși să execute serviciul de planton la cazarma 3.
„E frumoasă experiența la nava-școală, dar cred că toți avem nevoie de o vacanță după cele 28 de zile petrecute aici. Am învățat multe lucruri noi, a trebuit să ne adaptăm unor condiții de trai la comun nu prea generoase, dar iată că am făcut față și, cu siguranță, acum vom aprecia mult mai mult condițiile din școală”, spune amuzat elev fruntaș Octavian Balint.
„Cel mai greu a fost cu dormitul pentru cei mai mulți dintre noi. Pentru mine doar la început. Am învățat cum să îmi leg hamacul și dorm excelent”, mărturisește elev fruntaș Mihai Andrei.
Chiar dacă, anul acesta, elevii de anul I ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale nu au avut parte de un marș de instrucție, așa cum tradițional se organizează, în fiecare vară, la nava-școală „Mircea”, instructorii militari sunt optimiști că și-au atins toate obiectivele de practică.
Acest fapt a fost demonstrat și de rezultatele obținute de elevi în urma colocviului de practică pe care l-au susținut în penultima săptămână în care s-au aflat la bord.
„Nodurile sunt frumoase, sunt utile, dar mie cel mai mult mi-a plăcut sifleea. Am considerat că a fost necesar mai mult efort să memorez toate acele semnale, a fost deci o provocare și cred că asta m-a atras cel mai mult”, spune elev fruntaș Cristian Micu.
„Colocviul a fost așa și așa... Am avut de răspuns la o întrebare despre sistemul de propulsie a navei și n-am prea stăpânit subiectul. Eu sunt la timonieri, dar sigur, asta nu contează, tuturor ni s-a predat aceeași materie la disciplina Cunoașterea și Vitalitatea Navei și toți aveam datoria să știm acele noțiuni. Sper să conteze pentru instructorii noștri și felul în care ne-am descurcat azi la întinderea și strângerea velelor”, își arată optimismul un alt elev.
Instructorii îi laudă pe elevi atât pentru eficiența cu care și-au însușit într-un timp relativ scurt volumul consistent de informații cu totul noi pentru ei, dar și pentru responsabilitatea de care au dat dovadă în permanență, cât s-au aflat cazați la bordul navei. Elevii s-au implicat pe deplin în efectuarea serviciilor, au cooperat cât se poate de bine cu membrii echipajului, de la care au înțeles că aveau foarte multe de învățat în special pe partea practică, indiferent de serviciul de luptă din care făcea parte fiecare.
Foto: George Nedelcu