Jurnal de bord – Colocviu de practică și navigație cu vele, la întoarcere spre Constanța
- 27/04/2021
27 aprilie 2021 – Colocviu de practică și navigație cu vele, la întoarcere spre Constanța
Ultima zi de practică marinărească a elevilor Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale la nava-școală „Mircea” a cuprins, așa cum era programat, colocviul de practică. Testarea prin care elevii au făcut dovada noțiunilor însușite pe durata celor două săptămâni petrecute la bord. Rezultatele, spun instructorii militari, au fost excepționale. „O spun cu toată sinceritatea, sunt foarte mândru de ceea ce am realizat cu acești elevi într-un timp atât de scurt. Am mai fi avut multe lucruri să-i învățăm, dar este bine și așa. Majoritatea au dat dovadă de interes față de activitățile la care au luat parte. Mi-a plăcut că au pus întrebări și au venit să ne cerea informații ori de câte ori au avut ocazia, iar notele de acum sunt pe măsură”, afirmă secundul comandantului navei-școală, Lt. Atilla Bokor.
Elevii, în schimb, au avut emoții în susținerea colocviului. Noțiunile au fost multe și diverse, iar timpul de asimilare foarte limitat. Cu toate acestea, implicarea s-a văzut și cu toții au reușit să obțină note chiar foarte bune.
În timp ce elevii militari, împărțiți pe grupe, susțineau examene, navigând pe întinderea albastru-verzui , tulburată ici-colo doar de spuma berbecilor, am atins cel mai sudic punct al acestui voiaj de instrucție, 2 Mai- Vama Veche. Girăm înapoi spre Constanța, iar vântul este excelent pentru întinderea velei mari și gabierului. Sesiunea de examene este întreruptă de anunțul care îi indeamnă pe elevi să se echipeze pentru lucrul în arboradă. Armamentele vergii mari și gabierului de la arborele centru și de la verga trincă a arborelui trichet primesc comanda „la front pe vergi”.Cerul este înnorat, iar vântul suflă cu putere. Acum, cei mai buni cadeți cu roluri pe vergi își pot testa cu adevărat aptitudinile și curajul. Printre șase băieți, la verga trincă și-a făcut loc și o fată, elev fruntaș Mihaela Chirică. Despre ea, instructorii militari au spus că i-a încântat faptul că au suprins-o de multe ori explicându-le și colegilor noțiunile pe care ei nu le-au înțeles din prima. Acest lucru, dar și performanța lucrului în aboradă, i-au adus puncte bonus la nota finală.
Ceasul se pregătește să arate ora 17:00, soarele se pregătește să coboare dincolo de orizont. Pe navă s-a făcut liniște. Motorul a fost oprit, navigăm spre Constanța cu vele. Instructorii reiau testarea elevilor, până pe înserat, când ne apropiem de raionul de ancorare, de la Agigea, iar comandantul dă semnalul pentru strângerea velelor. Este pentru elevii militari ultima activitate de lucru în arboradă din acest marș de instrucție. Activitatea i-a fascinat, chiar dacă cele două săptămâni petrecute pe mare au fost deosebit de solicitante. „A fost frumos și totodată scurt. Am învățat o mulțime de lucruri noi, care sigur ne vor fi folositoare. Dormitul în hamac și răul de mare ar fi două minusuri, din punctul meu de vedere, dar în rest a fost bine. Am plecat un echipaj și ne întoarcem o familie”, spune elev fruntaș Iuliana Tudoran.
Întunericul îi surprinde pe elevii militari implicați în activități de bricuit, în cazarma 3 și pe punțile exterioare. Până la urmă, nu-i marinar în Forțele Navale care să nu fi lustruit puntea din lemn de tec a bricului „Mircea” cu nisip și apă de mare.