Jurnal de bord – Ziua 5 la Nava-școală „Mircea”

  • 23/04/2021

 

23 aprilie 2021 – La front pe vergi

Într-o zi cu totul specială, așa cum este cea de 23 aprilie, când românii îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, considerat ocrotitorul Armatei României, elevii de anul I ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale încheie o săptămână glorioasă de pregătire marinărească la bordul navei-școală „Mircea”, aflată încă la cheu.

Ziua a început cu clasica trecere prin gabie și a continuat cu exerciții de desfășurare a armamentelor pe vergi, la arborele centru și la arborele trinchet, după repartiția făcută cu o zi înainte. Dacă joi au exersat desfășurarea doar pe verga mare, astăzi fiecare și-a ocupat postul de manevră.

Primii care au urcat în arboradă au fost elevii din componența armamentului vergilor de la arborele centru, în timp ce pe puntea teugă maistrul militar clasa a II-a Cristian Gîzea le-a explicat armamentelor arborelui trinchet rolurile la brațarea vergilor.

Absolvent al promoției 2005 a Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, specialitatea Timonier și tehnică de navigație navală, m.m. II Gîzea este astăzi cel mai iscusit maistru specialist în manevra velelor, în activitate, pe care îl au Forțele Navale Române. Cariera și-a început-o în cadrul Divizionului de Nave Școală, comandând veliere de mici dimensiuni, precum cuterul „Tomis”. În 2011 a intrat în componența echipajului navei-școală „Mircea”, unde s-a perfecționat timp de mai bine de aproximativ opt ani. Priceperea și măiestria i-o recunosc inclusiv superiorii în grad, maiștrii militari cu scoică mult mai solidă pe burtă. Anii de experiență la nava-școală i-au format și deprinderile de dascăl. Acest lucru se vede cu ochiul liber atunci când le explică elevilor ce roluri vor avea la manevra velelor și ce rost are fiecare parâmă de pe caviliere. Superioritatea caracterului său se vede mai ales în rigurozitatea cu care își pune în aplicare atribuțiile. În propoziții concise, le dă de înțeles cadeților că nu acceptă superficialitatea și rabatul de la calitate. Ca fost șef de echipaj știe cel mai bine că succesul unei misiuni depinde de performanța fiecărui om în parte, iar acest spirit dorește să-l insufle fiecărei generații care îi trece prin mână.

În paralel cu rolul la brațe, o altă grupă de elevi militari se află pe bordul opus alături de maistrul militar principal Ionuț Comună, un recunoscut maestru al lucrărilor de matelotaj, care îi învață despre volte și filat. Până nu de mult, m.m.pr. Comună a făcut parte din echipa de instructori militari a Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, în cadrul catedrei de Rachete navale. Ani la rând a fost însă și instructor la bordul navei-școală „Mircea” pentru generații întregi de elevi și studenți militari, care l-au perceput de fiecare dată ca pe un foarte bun păstrător al tradițiilor marinărești.

La coborârea din arboradă, la finalul antrenamentelor de astăzi, la puntea centru, pe elevii militari i-a așteptat comandantul Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, comandorul Nicu Chirea. Acesta a dorit să îi asigure pe elevi de considerația și admirația sa pentru modul în care și-au desfășurat activitatea la bric în ultima săptămână, dar și să le facă tradiționalele urări marinărești pentru plecarea în marș.

Activitățile desfășurate săptămâna aceasta la bordul navei-școală „Mircea” au ridicat considerabil tonusul elevilor militari. Fără excepție, toți își declară entuziasmul față de tot ce au învățat în cele cinci zile de pregătire marinărească la cheu și majoritatea afirmă că întreaga experiență este mult mai intensă și mai interesantă decât de așteptau. Instructorii militari, la rândul lor se declară mulțumiți de felul în care au decurs antrenamentele pentru lucrul în arboradă și îi felicită pe elevi pentru seriozitatea și disciplina de care dau dovadă în fiecare zi. Adevăratul test al aptitudinilor nu va fi colocviul de final al practicii, ci însăși navigația cu vele, pe care cu toții o așteaptă cu nerăbdare.