Marşul internaţional de instrucţie 2018
Jurnal de bord
- 04/06/2018
- Constanţa, România
Luni, 04 iunie, ora 10.30, Nava Școală Mircea a părăsit portul Constanta pornind in marşul anual de instrucţie avându-i la bord pe cei 48 de elevi din anul I ai școlii noastre. Pentru prima dată alături de elevii noştri, într-un astfel de marş, participă si un număr de 51 cadeţi germani ce vor fi ambarcați pe toata perioada de 31 zile a voiajului.
( Foto )Jurnal de bord
- 12/06/2018
- Bari, Italia
După 8 zile de navigat continuu, nava a ancorat marţi, 12 iunie, ora 10.00, în portul Bari. Pe timpul marşului dintre Constanţa şi oraşul aflat pe coasta de sud-est a Italiei, elevii, alături de colegii lor, cadeţii germani, au îmbinat plăcutul cu utilul beneficiind de priveliştile deosebite oferite de trecerea strâmtorilor Bosfor și Dardanele, concomitent cu solicitantele antrenamente zilnice pentru lucrul în arboradă.
De asemenea, în primele zile ale marşului, la bordul faimosului velier s-au desfăsurat exerciţii de abandon al navei, dar şi multe ore de pregătire marinărească prin care elevii, îndrumaţi fie de instructorii şcolii, fie de membrii echipajului, şi-au format deprinderi în a realiza noduri marinărești. Tot efortul depus de către elevii noştri la pregătirea pentru lucrul în arboradă a fost pe deplin răsplătit atunci când, beneficiind de un vânt prielnic, aceştia au întins velele și întreg echipajul a încercat senzațiile unice ale navigației folosind forța vântului.
Jurnal de bord
- 18/06/2018
- Tivat, Muntenegru
După trei zile de staţionare în portul Bari, timp în care cadeţii şi membrii echipajului au vizitat oraşul şi au participat la diverse activităţi şi evenimente organizate de consulatul român din Bari, NS Mircea a ridicat ancora, vineri 15.06 la ora 10.00 îndreptându-se spre următoarea destinaţie, portul Tivat din Muntenegru. Distanţa dintre cele două porturi a fost străbătută de velierul românesc în 72 de ore, perioadă propice pentru cadeții români și germani de a continua pregătirea și practica marinărească, aceasta constând, în special, în trasul la rame în ambarcațiunile de 10+1 aflate la bord. Astfel, atunci când condițiile meteo au fost prielnice, bărcile au fost lăsate la apă și fiecare cadet a avut ocazia să învețe și să exerseze trasul la rame, alături de alți 9 colegi ai săi. De asemenea s-a continuat cu întinderea velelor și navigația fără motor.
Luni 18.06, la ora 09.00, NS Mircea a acostat cu bine în portul din Tivat, unde va staționa până vineri 22.06.2018.
Jurnal de bord
- 18/06/2018
- Pireu, Grecia
În perioada 18.06-22.06 NS Mircea a fost ancorat în frumosul port din Tivat, timp în care elevii școlii alături de cadeții germani și de membrii echipajului au avut parte de un program diversificat pus la punct de autoritățile locale în colaborare cu ambasada română din Muntenegru. Astfel au avut loc întreceri sportive și schimburi de experiență cu echipajul navei școală JADRAN și s-au organizat excursii. Au fost vizitate localitățile limitrofe orașului Tivat, minunate stațiuni turistice situate pe costa de est a Mării Adriatice, precum și reginea de nord a țării, excursie în care participanții au putut admira peisajele care parcă îți tăiau respirația, oferite de canionul Moraca și s-au putut relaxa la umbra unor dintre cei mai bătrâni copaci aflați în Parcul National Biogradska Gora. Pădurea situată în acest parc este considerată unul dintre cele mai vechi și complexe ecosisteme din Europa.
După patru zile de neuitat, cu bateriile încărcate, echipajul navei a ridicat ancora din portul muntenegran, vineri 26.06. la ora 10.00 și NS Mircea luat cap compas portul Pireu, străbătând apele calde și calme ale Adriaticii. Pe timpul marșului dintre cele două porturi, toți cei prezenți la bord au avut parte de o nouă surpriză, luni 25.06, când cochetul velier a mai bifat o premieră și anume traversarea canalului Corint. Emoția se putea citi pe fețele tuturor celor prezenți la bord, dată fiind măreția momentului coroborată cu lațimea relativ mică a canalului, prin care Mircea a trecut calm, semeț și sigur pe el, așa cum îi șade bine unui cutezător al mărilor cu o vechime de aproape 80 de ani. În perioada scursă până la acostarea în portul Pireu, 27.06 ora 10.00, elevii au continuat pregătirea marinărească, dar au și ajutat la întreținerea navei, astfel încât atunci când aceasta va acosta în portul elen, măreția vechiului complex Acropole să nu umbrească frumusețea, deja proverbială, a navei românești.