Bursa „M.m. Ghe. Cătălin Rădoi” pentru semestrul I al anului școlar 2024/2025

  • 12/02/2025

 

Liga Maiștrilor Militari de Marină a acordat miercuri, 12 februarie, Bursa semestrială „M.m. Gheorghe Cătălin Rădoi”, celor doi elevi ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale care au obținut cele mai bune rezultate după sesiunea de examene din luna ianuarie.

  • La anul al II-lea cel mai bun rezultat a fost obținut de frt. Monica Vrăbiescu, elevă la clasa de Radioelectronică navală – 9,99;
  • De la anul I, pe urme îi calcă tot o fată, elev fruntaș Amalia – Maria Niculăescu, de la clasa de Artilerie navală și antiaeriană, cu media 9,44;

 

Cele două eleve au fost felicitate în fața formației de președintele Ligii Maiștrilor Militari de Marină, M.m.pr. (rz) Marius Deaconeasa. Acesta a subliniat, ca de fiecare dată, semnificația pe care o poartă premiul acordat în cinstea memoriei un militar cu adevărat excepțional al Forțelor Navale Române:

„Am fost coleg cu M.m. cls. a II-a Cătălin Rădoi, un tânăr luptător extrem de curajos, un om devotat profesiei așa cum puțini reușesc să se remarce. Din păcate, Cătălin a plecat dintre noi mult prea devreme. Și-a dat jertfit viața într-o misiune de luptă în Afganistan. Prin acest premiu pe care Liga Maiștrilor Militari de Marină îl acordă, semestrial, împreună cu soția lui Cătălin, ne dorim să susținem performanța în educație, o valoare în care camaradul nostru credea cu tărie. M.m. cls. a II-a Cătălin Rădoi era avid de perfecționare și nu s-ar fi oprit niciodată din învățat. Crezul lui poate fi dus mai departe de voi, viitorii maiștri militari de marină, pe care vă asigur că merită să îi călcați pe urme și să vă desăvârșiți ca luptători de elită ai Armatei României”.

În termeni sportivi, performanța frt. Monica Vrăbiescu s-ar numit un hat-trick. După ce a reușit să fie admisă în școală cu cea mai mare medie, eleva și-a păstrat poziția onorantă din fruntea clasamentului la fiecare sesiune de examene de până acum. O fire discretă, modestă chiar, Monica Vrăbiescu este, la bază, absolventă a Universității Maritime din Constanța și are la activ o experiență semnificativă de navigație pe mare și pe fluviu.

După absolvire, tânăra încă se gândește dacă să opteze pentru o viață dinamică de misiuni pe mare la bordul unei fregate sau dacă să își pună cunoștințele în slujba unei unități de uscat cu specificul specializării pe care  a ales s-o studieze în școală.

Elev fruntaș Amalia-Maria Niculăescu a absolvit Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc . Decizia de a se orienta către Forțele Navale Române a venit pentru ea în mod neașteptat, însă mărturisește că nu regretă alegerea, ba din contră, îi sfătuiește și pe alții să aleagă Marina și să-și dea voie să îi descopere farmecul.

Obișnuită deja cu rigoarea unei instituții militare de învățământ, Amaliei i-a venit ușor să structureze volumul de materie pe care l-a avut de studiat pentru prima ei sesiune de examene. Astfel, viitoarea artileristă a reușit să își impresioneze plăcut instructorii și, în același timp, să dea un exemplu colegilor săi de anul I că performanța este accesibilă oricui este dispus să se dedice serios studiului.

Alocuțiunea de final i-a aparținut comandantului Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale,  comandorul Valentin Nae, care i-a îndemnat pe elevii prezenți în formație să ia exemplu de la colegele lor și să se ambiționeze ca, la finalul actualului semestru să schimbe numele care apar pe diplomele care însoțesc premiul de merit oferit de Liga Maiștrilor Militari de Marină.