„Poveștile Mării Negre” – o lecție despre istorie și identitate dobrogeană pentru viitorii maiștri militari de marină
- 01/11/2024
Pe 1 noiembrie, în contextul Zilei Internaționale a Mării Negre, Comitetul Național Român pentru Drepturile Copilului – filiala Constanța, reprezentat de Liana Naum, a organizat un simpozion pentru elevii Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale. Evenimentul a adus în prim-plan importanța protejării ecosistemului Mării Negre și a valorificării patrimoniului cultural și natural al Dobrogei.
Activitatea s-a bucurat de prezența a patru studenți de la Facultatea de Ingineria Mediului, din cadrul Universității Maritime din Constanța, care le-au prezentat elevilor militari elemente legate de biodiversitatea unică a Mării Negre și provocările de mediu pe care aceasta le întâmpină. Aceștia au subliniat rolul crucial al Mării Negre în echilibrul ecologic și au amintit de importanța Planului Strategic de Acțiune pentru Marea Neagră, semnat în 1996, care reprezintă un angajament comun al țărilor riverane pentru protecția și conservarea ecosistemului acestei mări.
Planul Strategic de Acțiune pentru Marea Neagră a fost un punct de referință în discuțiile despre biodiversitate, deoarece acesta stabilește măsuri pentru reducerea poluării și conservarea speciilor marine. Acesta urmărește atât protecția speciilor vulnerabile, cât și dezvoltarea durabilă a activităților economice din regiune, un aspect deosebit de important pentru viitorul acestei mări semi-închise, înconjurate de multiple state cu nevoi și interese comune, dar și cu provocări comune în materie de poluare și exploatare a resurselor.
Invitatul special al simpozionului a fost istoricul și scriitorul Cristian Cealera, autorul volumelor „Poveștile Mării Negre”. Autorul le-a captivat elevilor militari atenția printr-o prezentare inedită a Mării Negre din perspectivă istorică, aducând în discuție particularitățile excepționale ale Dobrogei. Așa au ajuns tinerii lupi de mare să afle misterele unor locuri pe care mereu le-au considerat banale. În cadrul discuțiilor, Cristian Cealera le-a dezvăluit elevilor narațiuni captivante despre istoria și tradițiile Dobrogei, scoțând la iveală poveștile inedite din spatele denumirilor satelor din județele Constanța și Tulcea. În această manieră, autorul i-a provocat să se gândească la Dobrogea ca la o comoară istorică neprețuită, o provincie care, poate, ar merita să stea alături de celelalte trei mari regiuni istorice ale României: Transilvania, Moldova și Muntenia.
Pe măsură ce firul poveștilor a curs, pulsul sălii s-a transformat. Marinarii militari în devenire au înțeles că Marea Neagră este mai mult decât o apa învolburată, ci este mai degrabă un martor al unor vremuri în care negustori, pirați, armate și exploratori și-au croit drum pe țărmurile ei. Astfel și Dobrogea a prins viață în imaginația elevilor ca un loc de o frumusețe aparte, cu o istorie tumultoasă, demnă de a fi cunoscută și prețuită.
Finalul evenimentului organizat pe 1 noiembrie nu a pus însă capăt și imaginii vii care a transformat Marea Neagră și Dobrogea în mai mult decât repere familiare pe o hartă. Elevii militarii au avut ocazia să descopere că Marea Neagră este, în fapt, un univers alert, cu o memorie perpetuă care se întinde dincolo de orizont și care posedă o frumusețe care se cere conservată. Pentru viitorii maiștri militari de marină activitatea a fost mai mult decât o lecție, a fost un apel la responsabilitate și respect față de locul pe care îl vor numi, de multe ori, „acasă”.
Dintr-un eveniment dedicat celebrării Zilei Internaționale a Mării Negre, simpozionul organizat de Comitetul Național Român pentru Drepturile Copilului -filiala Constanța a devenit și un preambul pentru Ziua Dobrogei, sărbătorită pe 14 noiembrie. Astfel, inițiativa de a-i stimula pe elevii militari să învețe să aprecieze și să protejeze patrimoniul natural și cultural al regiunii în care trăiesc și să priceapă rolul care le revine în conservarea acestei moșteniri a fost un succes.
Prin implicarea studenților voluntari din cadrul Universității Maritime și a scriitorului Cristian Cealera, evenimentul a creat precedentul unei colaborări educaționale care îmbină cunoștințele de mediu cu cele culturale, oferind viitorilor maiștri militari de marină o perspectivă cuprinzătoare asupra relevanței Dobrogei și a bazinului Mării Negre.