127 de ani de tradiție, de evoluție și tot atâtea motive de mândrie și promisiuni pentru viitorul Forțelor Navale
- 08/10/2024
Aniversarea a 127 de ani de la înființarea învățământului postliceal militar de marină reprezintă un moment important pentru Forțele Navale Române. Cu o istorie care începe la Dunăre, în 1897, actuala Școală Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale a fost mereu o instituție esențială în formarea profesională a mii de cadre militare, contribuind la consolidarea și modernizarea Marinei Române.
Înființată printr-un Înalt Decret Regal (3110) emis de regele Carol I, școala a avut misiunea de a asigura instruirea tehnică și militară a maiștrilor de marină, recrutându-și inițial elevii din rândul marinarilor și al fiilor de militari. Astăzi, la 127 de ani de la acele începuturi, școala și-a diversificat profilul și misiunile, devenind un pilon central în pregătirea tehnică a specialiștilor din Forțele Navale Române, precum și a altor beneficiari, precum Poliția de Frontieră, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență sau Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale reprezintă totuși mai mult decât un loc de formare profesională. Instituția își asumă pregătirea liderilor militari de la nivelul de bază al ierarhiei militare, de la grupe la echipaje. Elevii școlii sunt pregătiți într-o gamă largă de specialități militare, de la echipamente de navigație și hidrografie la artilerie navală, motoare navale și comunicații și informatică.
Prin misiunea sa de bază, instituția de învățământ postliceal militar oferă Forțelor Navale resurse umane bine pregătite pentru exploatarea, întreținerea și repararea tehnicii moderne din dotare. De asemenea, școala promovează în rândul elevilor săi valorile fundamentale ale Marinei Române precum: competența, integritatea, orientarea profesională și excelența, pregătindu-i pe viitorii maiștri militari de marină nu doar din punct de vedere tehnic, ci și moral.
În cei 127 de ani de existență, școala a avut o evoluție constantă și incontestabilă. De la primele cursuri organizate la Galați, la mutarea în Constanța și apoi la reorganizarea sa în diferite etape, această instituție a fost în permanentă adaptare la cerințele vremurilor. Un pas crucial a fost realizat în anul 2001 când școala a început să accepte ca fetele să concureze la admitere cu șanse egale pe locuri care mai bine de un secol fuseseră rezervate exclusiv băieților. La acea vreme, Forțele Navale Române au dat o dovadă extraordinară de deschidere și de modernizare accelerată a sistemului de învățământ militar de marină.
Un alt moment important în istoria instituției a fost atribuirea numelui Amiralului Ion Murgescu, (n.n. Viceamiralul Ioan Murgescu) cel care, în calitate de comandant al Marinei Militare Regale, a pus bazele învățământului pentru maiștri militari de marină. Reformele din ultimele decenii au definit maiștrii militari ca fiind profesioniști cu multiple valențe, posesori de competențe atât de specialist tehnic, cât și de lider militar.
De-a lungul existenței sale, Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale a format și a trimis în slujba țării aproximativ 9.000 de cadre militare. Mulți dintre acești absolvenți și-au demonstrat competențele atât în situații de rutină, cât și în situații de criză, contribuind la succesul misiunilor Forțelor Navale.
Participarea elevilor la marșurile de instrucție pe nava-școală „Mircea” este o parte esențială a formării acestora, un avantaj solid care consolidează pregătirea marinărească practică și cultivă adevăratul spirit de echipă. Astfel, absolvenții nu sunt doar specialiști tehnici, ci și lideri capabili să coordoneze activitățile echipajelor navale.
Pe fondul schimbărilor tehnologice și de doctrină, școala continuă să fie un motor de inovare în învățământul militar din România. Procesul de educație este structurat astfel încât absolvenții să poată fi integrați rapid în unitățile Forțelor Navale, contribuind la capacitatea de apărare a României și la participarea activă în operațiuni internaționale, alături de partenerii NATO și nu numai.
Aniversarea de 127 de ani a Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale marchează mai mult decât o evoluție istorică de succes. Ea reprezintă și obligația asumării unui angajament continuu pentru profesionalism, excelență și devotament față de valorile naționale. Prin profilul său unic, prin deosebita capacitate de adaptare la standardele vremurilor, școala rămâne o instituție cheie în pregătirea tehnicienilor de specialitate care vor asigura viitorul Forțelor Navale Române.