În vizită la Muzeul Național al Marinei Române

  • 04/10/2024

 

Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale este succesoarea Şcolii de submecanici şi submaeştri de marină, înființată la 8 octombrie 1897, prin Înaltul Decret nr. 3110 semnat de regele Carol I. Instituția de învățământ înființată la insistențele viceamiralului Ioan Murgescu, la acea vreme comandant al Marinei Militare Române, a funcționat inițial la Galați. În anul 1908, şcoala și-a mutat sediul la Constanţa, în actualul imobil al Muzeului Național al Marinei Române.

În contextul aniversării a 127 de ani de la înființarea școlii, elevii de anul I au vizitat vineri, 4 octombrie, Muzeul Național al Marinei Române. Prin amabilitatea muzeografilor, viitorii maiștri militari de marină au căpătat nu doar un tur vizual de-a lungul istoriei Marinei Române, ci și câteva lecții de istorie.

Elevii au aflat, de exemplu, cât de veche este de fapt tradiția navigației pentru poporul din care facem parte, rolul pe care l-a jucat voievodul Mircea cel Bătrân în istoria maritimă a acestui teritoriu pe care îl ocupăm astăzi și, firește contribuția viceamiralului Ioan Murgescu la victoria Războiului de Independență.

Cei care n-au apucat încă să vadă în realitate cât de impresionantă este nava-școală „Mircea” au avut cel puțin ocazia de a-i vedea macheta expusă la muzeu și să afle povestea atât de îndrăgită, transformată în tradiție, a Bricului „Mircea”.

Elevii au profitat să facă fotografii cu obiecte originale care au aparținut personalităților ale căror nume sunt inscripționate astăzi pe bordajele navelor de luptă, cu elemente care arată evoluția uniformelor militare ale marinarilor români, săbii, arme de foc și aparatură care i-au ajutat pe precursorii marinarilor militari de astăzi să apere drapelul, integritatea și valorile naționale.

Experiența vizitei la Muzeul Național al Marinei Române a fost cu atât mai impresionantă pentru elevii care provin din Moldova, Bucovina sau din Țara Crișurilor, pentru că ei au avut surpriza să afle că, deși situate la depărtare considerabilă de țărmul românesc al Mării Negre, regiunile geografice în care s-au născut ocupă și ele câte un loc în lunga și complexa istorie a Marinei Române.