Marș de instrucție, cu escale în cinci porturi europene

JURNAL DE BORD

 

Nava-școală „Mircea”, Ambasadorul Onorific în Serviciul României pe mările și oceanele lumii, va pleca joi, 24 martie 2022, ora 10.00, din portul militar Constanța, în primul marș de instrucție din anul acesta. La bordul velierului, se vor instrui 92 de elevi din anul I de la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ioan Murgescu”. Pe timpul marșului, sunt planificate escale în porturile Souda din Grecia, Sète din Franța, Castellón din Spania, Napoli din Italia și Istanbul din Turcia, urmând să revină la Constanța la data de 17 mai, chiar în ziua în care nava marchează 83 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române.

În perioada 12-18 aprilie, velierul va participa la Festivalul Maritim Internațional „Escala de la Sète”, onorând astfel invitația adresată Forțelor Navale Române de către șeful Statului Major al Marinei Franceze, Amiralul Pierre Vandier, iar în perioada 21-25 aprilie, nava românească va lua parte la Festivalul Maritim Internațional „Escala a Castelló”, organizat de municipalitatea orașului Castellón din Spania. În aceeași perioadă, echipajul navei-școală „Mircea” va sărbători Sfintele Paști alături de cea mai numeroasă comunitate de români din Spania, cea din Castellón.

Pe durata marșului desfășurat în Marea Mediterană, viitorii maiștri militari de marină își vor completa cunoștințele teoretice și își vor însuși noi deprinderi practice de navigație cu vele și cu motor, de urcare în arboradă, de utilizare a mijloacelor de semnalizare, precum și tehnici de asigurare a vitalitatății navei.

 

 

Nava-școală „Mircea” s-a întors acasă

 

Nava-școală „Mircea” a acostat pe 16 mai în Portul Militar Constanța, cu o zi înainte de ziua în care velierul a împlinit 83 de ani de la intrarea în serviciul Forțelor Navale Române. Nava a încheiat, astfel, primul marș internațional de instrucție de anul acesta.

Citeste...

 

De la Napoli la Istanbul. Cel din urmă test al Mediteranei

„Diferența dintre un basm și o poveste marinărească? Basmul începe cu «A fost odată...».
Povestea marinărească începe cu «Eram acolo când... »”
10 mai 2022, Marea Egee

Iată-ne ajunși în cea de-a 47-a zi a primului marș de instrucție efectuat de nava-școală „Mircea”, anul acesta. „Mult a fost, puțin a mai rămas” ar fi vorba cea mai indicată să descrie numărul de mile marine parcurse până acum, circa 3900.

Citeste...

 

Vedi Napoli e poi ritorni

„Marea provocare este să devii ceea ce ai avut din totdeauna posibilitatea să fii.
Însuși sufletul ți se schimbă când îți atingi propriul potențial și îți înfrunți limitele”
4 mai 2022, Napoli, Italia

Napoli trebuie menționat din start ca fiind, de departe, cel mai impresionant oraș pe care nava-școală „Mircea” l-a vizitat în acest marș de instrucție de 54 de zile.

Citeste...

 

De la Castellon la Napoli. Testarea cunoștințelor cadeților și navigație cu vele la veghea apusului

„Pentru un moment, am pierdut noțiunea timpului, însă am simțit libertatea în deplinătatea ei. Mă contopisem cu marea...”
29 aprilie, Marea Tireniană

Soarele se pregătește să apună peste marea în care pare că s-a vărsat o călimară cerneală, iar noi navigăm cu vele. Din difuzorul de la catarg se aude Queen – „We are the champions”, este un gest ce tinde să devină tradiție, prin care se aduc mulțumiri echipajului pentru efortul depus la întinderea velelor.

Citeste...

 

NS „Mircea”, sărbători pascale în sânul celei mai numeroase comunități de români din Spania

„Orice călătorie, la început te lasă fără cuvinte, apoi te transformă în povestitor”
25 aprilie, Castellón de la Plana, Spania

Am ajuns în Spania pe o vreme mohorâtă, asemeni sufletelor credincioșilor ortodocși în Săptămâna Patimilor. Am intrat în portul Castellón cu cadeții salutând de pe vergi publicul format majoritar din români, care ne aștepta entuziast pe cheu. Uralele din arboradă și-au găsit ecou perfect pe cheu în glasul românilor bucuroși să revadă tricolorul.

Citeste...

 

Le Prince Roumain „Mircea” á la Escale á Sète

„Trăiește-ți viață cu busola în mână, nu cu ochii pe ceas!”
18 aprilie, Quai d`Alger, Sète

Am ajuns în Sète în dimineața zilei de 12 aprilie, la capătul a nouă zile de marș în care marea ne-a cam dat de furcă tuturor. Eram cu toții nerăbdători să pășim din nou pe sol, însă n-am bănuit că urma să ne trezim într-un decor excepțional, în care nava-școală „Mircea” a ocupat locul oaspetelui de onoare.  

Citeste...

 

Ultimele zile spre Sète, prin învolburata Mare Tireniană

„Trebuie să renunțăm la speranța că marea se va domoli vreodată cu adevărat și
trebuie să învățăm să strunim puterea vântului”
11 spre 12 aprilie, Sète, Marea Balearelor

S-au scurs zile agitate, pe mare, de la ultima noastră corespondență, de aici, de la bordul navei-școală „Mircea”. După ce am tranzitat Strâmtoarea Messina către Marea Tireniană ne-am pus speranțele că Zeul Neptun ne va mai acorda câte un răgaz, însă n-a fost să fie.  

Citeste...

 

De la Souda spre Séte, prin strâmtoarea Messina

„Vapoarele nu au fost concepute pentru a sta la cheu, ci pentru a înfrunta valurile, către noi orizonturi”
6 aprilie, Strâmtoarea Messina, Italia

Este posibil ca, în nopțile înstelate petrecute la cheu, în arhipelagul elen, cu Carul Mare perfect vizibil pe cerul de la pupa tribord, „Mircea” să se fi înțeles, în taină, cu Zeul Poseidon pentru a-i pune din ce în ce mai dur la încercări pe cadeții de la bord, văzându-i atât de temerari, până acum.  

Citeste...

 

O noapte furtunoasă, pe Insula Zeilor

„O mare liniștită nu a format niciodată un marinar iscusit”
3 aprilie 2022 – Souda Bay, Creta

Creta este cea mai mare insulă din arhipelagul elen, cu o populație estimată de circa 600.000 de locuitori și un farmec cu totul special, născut din confluența spectaculoasă a munților cu marea. La sosirea noastră, pe 30 martie, am găsit crestele montane încă acoperite cu un strat generos de omăt.

Citeste...

 

Instrucția continuă în ritm alert, la bordul navei-școală „Mircea”, în Marea Egee

Două lucruri lipsesc cu desăvârșire de pe nava-şcoală „Mircea”: rutina și monotonia.
Dovada, în rândurile de mai jos.

Săptămâna de instrucție a debutat în mare forță pentru cei 92 de elevi militari aflați în marș, la bordul navei-școală „Mircea” prin arhipelagul elen, în Marea Egee.

Citeste...

 

 

Pe urmele zeilor olimpieni, prin arhipelagul grecesc

Arhipelagul Cicladelor inferioare, travers de insula Donousa

A fost un sfârșit de săptămână dinamic și plin de experiențe și senzații noi pentru elevii militari aflați la bordul navei-școală „Mircea”, în primul marș de instrucție internațional din anul acesta. Încă de la plecarea din portul militar Constanța vremea a ținut cu noi și ne-a oferit o mare neobișnuit de liniștită pentru această perioadă a anului.

Citeste...

 

 

Plecarea navei-şcoală Mircea în marşul de instrucţie

Nava-şcoală ”Mircea”, Ambasadorul Onorific în Serviciul României pe mările și oceanele lumii, a plecat astăzi, 24 martie, din portul militar Constanța, în primul marș de instrucție din anul acesta. La bordul velierului, se vor instrui 94 de elevi din anul I de la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale.

Citeste...

 

 

Antrenament de forță, la înălțime, în briza crudă a primăverii

Echipamentul de protecție pentru lucrul în arboradă și instrucțiunile aferente le-au primit la bord, însă curajul și motivația le aparțin întru totul. Elevii de anul I ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale se află pe ultima sută de metri a pregătirilor pentru primul marș de instrucție internațional de anul acesta cu Nava-Școală ”Mircea” .

Citeşte...

 

 

Primul pas spre o nouă aventură!

Elevii de anul I ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale s-au ambarcat luni, 14 martie, la bordul navei-școală „Mircea” în vederea efectuării pregătirilor premergătoare marșului de instrucție internațional de anul acesta. În următoarele zece zile, viitorii maiștri militari de marină se vor acomoda cu viața de la bordul navei și vor deprinde regulile după care se coagulează un echipaj.

Citeşte...