Nava-școală „Mircea”, marș de instrucție între Mangalia și Sulina

JURNAL DE BORD

 

Elevii din anul I de la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” s-au ambarcat, începând de luni, 19 aprilie, la bordul navei-școală „Mircea”, pentru a participa la pregătirea practică planificată în vederea desfășurării marșului anual de instrucție. Cadeții rămân la bordul velierului până pe 28 aprilie, perioadă în care execută, la cheu, în portul militar Constanța, activități marinărești specifice, timp de cinci zile. Începând cu data de 24 aprilie, nava va efectua manevra de plecare de la cheu, pe itinerariul Constanța – Sulina – Mangalia și retur.

Pe durata pregătirii în Marea Neagră, sub protecția spiritului „Mircea”, instructorii de la bord vor avea misiunea de a transmite viitorilor maiștri militari deprinderile practice de navigație cu motoare și cu vele, de urcare în arboradă, de folosire a mijloacelor de semnalizare, de vitalitate, precum și sentimentul de responsabilitate, necesar fiecărui membru al echipajului, de care trebuie să dea dovadă în viitoarea carieră militară. Progresul realizat și toate temele practice și teoretice aprofundate pe parcursul stagiului de practică vor fi confirmate în urma susținerii colocviului final, planificat pentru desfășurare la sfârșitul instruirii efectuate pe mare.

Înaintea ambarcării la bord, echipajul a fost testat împotriva COVID-19, iar spațiile de cazare, de hrănire și de instruire au fost igienizate, conform procedurilor sanitare în vigoare. În contextul restricțiilor impuse pentru prevenirea și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2, pe durata marșului de instrucție, nava-școală „Mircea” nu va efectua nicio escală de reprezentare.

 

 

Portul Militar Constanța

O zi perfectă de aprilie. Deasupra Portului Militar Constanța se întinde, în nemărginirea sa, cerul într-o discretă nuanță de nu-mă-uita. De la depărtare, catargele navei-școală „Mircea” seamănă cu trei coloane către infinitul văzduhului. Puțin după ora 08:00, pavilionul și geacul flutură în adierea brizei răcoroase de primăvară, iar pe schela navei se aud pașii de entuziasm ai elevilor militari.

Citeste...

 


 

 

Adesea, cunoașterea vine din interior...

Primăvara și marea, asemenei unei femei frumoase, au în comun misterul, imprevizibilitatea și sunt guvernate de zodia capriciului. Programul celei de-a doua zile de instrucție a elevilor militari la bordul navei-școală „Mircea” a fost tulburat de ploaia măruntă și sâcâitoare ce s-a abătut asupra Constanței.

Citeste...

 

 

Ziua bună se cunoaște de dimineață

În sfârșit ploaia ne-a dat pace și vremea ne-a îngăduit încă o zi reușită de antrenament pentru lucrul în arboradă. Dis-de-dimineață ne-au trezit razele aurii ale soarelui, filtrate doar de norii cu o tentă de culoare piersicie. În briza care învăluie Portul Militar încă se resimte apăsarea rece a zilei de ieri, însă de la orizont, din mare, se ridică promisiunea luminoasă a unei zile bune.

Citeste...

 

 

Curaj la înălțimea așteptărilor

La bordul navei-școală „Mircea” nicio zi nu seamănă cu alta, totul spre bucuria și încântarea elevilor militari. Este joi. A patra zi de instrucție la cheu. Încă două zile până pornim în marșul de cinci zile pe itinerarul Constanța - Mangalia – Sulina și retur.

Citeste...

 

 

La front pe vergi

Într-o zi cu totul specială, așa cum este cea de 23 aprilie, când românii îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, considerat ocrotitorul Armatei României, elevii de anul I ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale încheie o săptămână glorioasă de pregătire marinărească la bordul navei-școală „Mircea”, aflată încă la cheu.

Citeste...

 

 

Prima zi pe mare

Sâmbătă dimineața, în Portul Militar Constanța, câteva zeci de inimi tinere bat cu intensitatea emoției necunoscutului. Se apropie ora 10:00, iar militarii din echipajul navei-școală „Mircea” sunt la posturile de manevră, perfect echipați, așteptând comenzile comandantului.

Citeste...

 

 

Duminica Floriilor, sărbătorită printr-o slujbă religioasă la bordul NS „Mircea”

Ora 6:00, la nava-școală „Mircea” sună alarma de deșteptare. Soarele deja a răsărit și ne pregătim să ridicăm ancora pentru a înainta spre Sulina, cel mai răsăritean punct cardinal al României și al Uniunii Europene.

Citeste...

 

 

Între ateliere de vitalitate, noduri marinărești și... rău de mare

Este luni, suntem în cea de-a opta zi de pregătire marinărească la bordul navei-școală „Mircea” și în cea de-a treia zi pe mare. După primele două zile petrecute în marș, tinerii lupi de mari deja răsuflau ușurați la gândul că răul de mare i-a ocolit. Noaptea trecută însă, pe când nava se afla la ancoră, Zeul Neptun a decis să tulbure puțin apele, punându-i la grea încercare pe unii dintre ei.

Citeste...

 

 

Colocviu de practică și navigație cu vele, la întoarcere spre Constanța

Ultima zi de practică marinărească a elevilor Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale la nava-școală „Mircea” a cuprins, așa cum era programat, colocviul de practică. Testarea prin care elevii au făcut dovada noțiunilor însușite pe durata celor două săptămâni petrecute la bord.

Citeste...