Parteneri sub același nume, complici la bucurie, în cadrul programului „Școala Altfel”

  • 27/03/2023

 

O grupă de elevi ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” din Constanța s-a deplasat luni, 27 martie, la Școala Gimnazială Nr. 2 „Viceamiral Ioan Murgescu” din Valu lui Traian, pentru a desfășura cu elevii civili de acolo o serie de activități interactive, cu specific marinăresc, în cadrul programului național „Școala Altfel”.

Desantul elevilor militari a avut loc în curtea școlii gimnaziale din Valu lui Traian, într-un cadru însorit, animat de zâmbetele și energia copiilor. Pe rând, elevii mai mari, îmbrăcați în uniforme de camuflaj de culoare albastră, s-au prezentat în fața colegilor mai mici, spunându-și fiecare povestea și ce l-a motivat să aleagă învățământul militar de marină pentru a-și continua studiile.
A urmat partea mult așteptată de zecile de elevi de gimnaziu: atelierul de noduri marinărești, unde, împărțiți pe grupe și având instructor câte un elev militar, copiii au învățat cum să facă acele împletituri complicate, care sunt și frumoase, dar și foarte utile la vapoare, dar și în multe alte situații și care ușor pot deveni și accesorii hand-made.

Surpriza pe care le-au pregătit-o colegii mai mari de la Constanța, dat fiind că și vremea a ținut cu ei, iar activitatea s-a putut desfășura în aer liber, a fost repriza de jocuri marinărești: aruncarea bandulei la punct fix și trasul la parâmă, unde cu toții s-au amuzat copios în timp ce își măsurau mușchii.
Se poate spune că elevii de gimnaziu s-au distrat pe cinste alături de elevii militari, într-o zi aleasă deloc întâmplător: 27 martie este data la care se năștea, în urmă cu 177 de ani, cel care avea să devină primul amiral al Marinei Militare Române, Viceamiralul Ioan Murgescu, al cărui nume îl poartă cu mare mândrie astăzi cele două unități de învățământ constănțene.

Din cadrul celor două școli, activitatea menită să reprezinte o alternativă distractivă la orele de curs obișnuite, a fost coordonată de M.m. II Marius-Gabriel Tomița, instructor militar și prof. Otilia Mitroi de la Scoala Viceamiral Ioan Murgescu.


Foto: Rareș Cioran