Lecție-vizită la Muzeul Național al Marinei Române

  • 15/03/2023

 

A venit timpul ca elevii de anul I ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale să ia contact cu istoria armei pe care au ales-o. De aceea, miercuri, 15 martie, au mers la Muzeul Național al Marinei Române, unde muzeografii le-au făcut turul expoziției permanente și le-au explicat, în amănunt, caracteristicile exponatelor și valoarea lor.

De asemenea, așezarea în context a fiecărui exponat, înseamnă în sine o mică lecție de istorie, pe care fiecare constănțean, marinar – militar sau civil – ar trebui să o aibă în bagajul său de cunoștințe generale.

În funcție de specialitatea aleasă, elevii militari au întâlnit în sălile muzeului echipamente precursoare celor pe care ei le studiază acum, fie că vorbim despre navigație, transmisiuni, arme sub apă și așa mai departe.

De asemenea, la fiecare vizită la muzeu, viitorii maiștri militari de marină au șansa de a observa cum au evoluat ținutele marinarilor militari din Antichitate – dacă ni se permite să afirmăm acest lucru, până în epoca recentă.

Muzeul Național al Marinei Române este locul care conservă etapele evoluției tehnicii Marinei Militare, însă este și un garant al autenticității tradițiilor marinărești păstrate intacte, din generație în generație, doar pentru ca vizitatorii de astăzi, maiștrii militari de mâine, să le poată da și ei mai departe.
Astfel de lecții-vizită, la Muzeul Național al Marinei Române sau la unitățile de nave, îi ajută pe elevii militari să realizeze că Marina a fost dintotdeauna o armă de noblețe, iar mulți dintre ei obțin astfel reconfirmarea că au făcut cea mai bună alegere pentru cariera lor.


Foto: Asp. Alexandru Ruscan