Armata, o „școală altfel”

  • 03/03/2023

 

Armata este, fără dar și poate, o „Școală Altfel”, chiar una deosebit de frumoasă și ofertantă din punct de vedere al beneficiilor pe care le oferă pe termen lung absolvenților săi. În acest context, Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale și-a deschis porțile, vineri, 3 martie, pentru câteva zeci de elevi de liceu de la Liceul Tehnologic "C.A.Rosetti" Constanta.

Însoțiți de doamnele diriginte, dar, în mod cu totul îmbucurător, și înarmați cu o sumedenie de întrebări, liceeni de clasa a IX-a, a X-a și a XI-a, au vizitat cabinele fiecărei specialități în care se pregătesc viitorii maiștri militari de marină, au asistat la o demonstrație de instrucție de front oferită de elevii de anul al doilea, s-au așezat în băncile în care zilnic învață elevii militari, au aflat cum arată popota și ce condiții oferă școala în materie de spații de cazare.

Cele mai fascinante obiective ale turului oferit de locțiitorul comandantului și de maistrul militar de comandă au fost cabinetul de Arme sub apă – unde elevii au văzut cum arată, în realitate, o mină marină și ce anvergură au torpilele, dar și cabinetul de Artilerie, de unde elevii civili au ieșit cu totul și cu totul impresionați.

Pe tot parcursul turului, liceeni au adresat întrebări despre probele de selecție, despre modul în care ar fi util să se pregătească pentru susținerea acestor probe, despre materiile care se studiază în școală, dar și despre ce au voie și n-au voie să facă elevii militari. Cu aceste din urmă curiozități, elevii civili au avut șansa de a-și spulbera o serie de mituri pe care le aveau despre viața cazonă.