Înmânarea armei

  • 02/09/2022

 

- În numele Patriei, îți înmânez arma!
- Servesc Patria!

 

Aceste două replici, rostite din toată inima, au animat vineri, 2 septembrie, platoul din curtea Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, în cadrul ceremoniei de înmânare a armamentului individual elevilor de anul I.

Alături de uniformă și de gradele militare, arma individuală reprezintă confirmarea statutului de militar. Că este pistol sau pușcă mitralieră, arma încredințată fiecărui militar, la început de carieră, este instrumentul care îi va servi acestuia la îndeplinirea sarcinilor și obligațiilor specifice mediului militar, iar la nevoie îl va ajuta să își poate apăra propria viață, precum și pe cea a camarazilor săi.

Acestea sunt doar câteva dintre reperele pe care bobocii Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale le-au aflat de la comandantul unității, comandorul Nicu Chirea. Acesta le-a recomandat celor mai tineri militari ai Forțelor Navale Române să aibă grijă ca arma din dotare să fie în permanență bine întreținută și în stare perfectă de funcționare.

Prin însemnătatea sa, primirea armamentului individual este un moment unic și emoționant în viața unui militar. Comandantul școlii le-a mărturisit elevilor că, an de an, când asistă la acest eveniment retrăiește emoțiile pe care le-a simțit, pe propria piele, când a rostit pentru prima dată „Servesc Patria!”.