Lecție vizită la Muzeul Național al Marinei Române

  • 06/07/2022

 

Elevii militari de anul I ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale au avut parte, miercuri, 6 iulie, de o lecție de istorie aparte, menită să le trezească interesul asupra disciplinei, considerată de mulți puțin cam anostă. La inițiativa comandantului de batalion, cpt. cdor Răzvan Broască, viitorii maiștri militari au vizitat Muzeul Național al Marinei Române, unde au luat contact cu istoria navalității din Antichitate și până aproape de zilele noastre.

Am surprins pe chipurile elevilor militari entuziasmul și surpriza la descoperirea machetelor de nave despre care auziseră, până nu de mult, doar la cursurile de istorie ori din poveștile bătrânilor lupi de mare. Astfel se face că lecția de istorie de muzeu a devenit foarte rapid interactivă, pe măsură ce elevii descopereau exponatele.

Unii dintre elevi cunoșteau deja povești despre flota de veliere din vremea domnitorului Mircea cel Bătrân, iar acest fapt le-a oferit subiecte interesante de conversație în fața exponatelor care confirmau autenticitatea informațiilor pe care ei deja le cunoșteau. Am observat cum, pe măsură pe avansau pe traseul de vizită, elevii militari erau tot mai captivați de exponate, în special de armament și de machetele de nave, pe care se opreau să le studieze cât mai atent.

Traseul de vizitare al muzeului se încheie în curtea interioară a instituției cu expoziția permanentă în aer liber, unde se găsesc vedete torpiloare, o colecție frumoasă de echipamente de artilerie, dar și elemente care să satisfacă interesul celor care studiază disciplinele de la specialitatea Arme sub apă. Aceste exponate au stârnit și ele curiozități „profesionale” și au aprins discuții între viitorii tehnicieni ai Forțelor Navale Române.

După aproximativ două ore de incursiune în istoria Marinei Române, elevii militari au părăsit incinta muzeului cu chipul senin și cu ferma convigere că Forțele Navale Române au în spate o poveste lungă, complexă și care oferă multe motive de mândrie oricărui român, nu doar celor care poartă uniforma de instrucție în camuflaj bleumarin.