Ziua Mondială a Apei

  • 22/03/2022

 

Apa este una dintre resursele esențiale care dau viață acestei planete, iar noi, din păcate, adesea uităm s-o prețuim. Iată de ce, în urmă cu 30 de ani, pe 22 martie 1992, Organizația Națiunilor Unite a instituit „Ziua Mondială a Apei”, o sărbătoare care să ne ajute să conștientizăm valoarea acestei resurse, cât suntem de norocoși să ne bucurăm de ea la discreție, dar și faptul că apa nu este de ajuns pentru toți locuitorii globului pământesc.

În acest spirit, elevii militari de anul II ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale au contribuit din nou activ, alături de Comitetul Național Român pentru Drepturile Copilului Constanța, pentru a le atrage atenția constănțenilor aflați la cumpărături în Centrul Comercial Auchan Constanța-Vivo! asupra importanței unei simple „porții de apă”.

În mediul urban suntem norocoși să avem acces la apă curentă, ne permitem chiar luxul de a cumpăra apă îmbuteliată câtă vrem și când vrem. Există însă numeroase zone private de acest privilegiu. În 2022 există încă oameni pentru care o sticlă de 0,5 l de apă este mai prețioasă decât aurul.  Noi, astăzi, am oferit-o gratis. Inclusiv în România există încă zone rurale unde apa curentă care curge la robinet este o utopie transmisă din generație în generație.

Poluarea și seceta sunt cei mai mari dușmani ai resursei care întreține viața pe acest pământ, fie că vorbim despre oameni sau despre natură. Rar ne gândim că apa este și ea o resursă limitată și neregenerabilă. Iată de ce avem responsabilitatea să exploatăm cu moderație și să protejăm pânza freatică, ferind-o de poluarea de orice gen.

Apa, la fel care multe alte resurse ale planetei, nu ni se cuvine necondiționat. Resursele naturale există pentru a ne ajuta să trăim și să prosperăm, însă avem datoria de a nu lua mai mult decât ne trebuie, pentru a proteja și dreptul la viață și prosperitate al generațiilor următoare.