Proiectul „Lumea de sub navă”, la ora bilanțului

  • 10/12/2021

 

Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale a fost vineri, 10 decembrie, gazda festivității de încheiere a proiectului de responsabilitate socială „Lumea de sub navă”. Inițiativa a aparținut Comitetului Național Român pentru Drepturile Copilului, filiala Constanța și s-a derulat cu sprijinul Forțelor Navale Române având ca beneficiari cele trei instituții de învățământ militar de marină.

Scopul principal al proiectului a fost acela de a consolida educația pentru mediu a elevilor și studenților militari, precum și dezvoltarea abilităților civice ale tinerilor cu ajutorul educației non-formale. În acest sens, Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale i-a fost atribuită sarcina de a amplasa o seră de zarzavaturi, care a fost asambalată și este îngrijită de elevii militari.

Proiectul i-a adus, pe lângă beneficiile intrinseci ale voluntariatului și un premiu de apreciere elevului Alin Lupu, cel care a preluat inițiativa de a coordona activitatea de amplasare a serei și și-a asumat rolul de a-i învăța și pe colegii săi particularitățile agriculturii pe bază de solarii, aptitudini pe care el le-a deprins în familie. Pentru implicarea sa, Alin a primit o diplomă și un premiu din partea Comitetului Național Român pentru Drepturile Copilului, însă și-a adjudecat și locul III în cadrul Galei Voluntarilor anului 2021, desfășurată online, pe 5 decembrie, de Ziua Internațională a Voluntariatului.

De asemenea, în cadrul proiectului „Lumea de sub navă” a fost lansat un concurs de desen cu temă omonimă, iar cele mai bune 12 lucrări, realizate de elevii și studenții militari, au fost incluse într-un calendar pentru anul 2022. Eleva noastră, Alexandra Popa a obținut un premiu special pentru un desen de excepție, care ilustrează un scafandru de luptă într-o ipostază de ocrotitor al mediului subacvatic.

* * *

Comitetul Național Român pentru Drepturile Copilului filiala Constanța se numără printre organizațiile care au fost declarate „Câștigători de Fond pentru Constanța” și care au fost finanțate de Lidl România, prin intermediul programului „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”. Cu sprijinul micro-granturilor nerambursabile, echipa asociației a implementat programul de responsabilitate socială „Lumea de sub navă” la sediile celor trei instituții de învățământ militar de marină din Constanța.

Fondul pentru un viitor mai bun în Constanța este un program de finanțare ajuns la a II-a ediție, administrat de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România - FFCR, finanțat de Lidl Romania și implementat la Constanța de Fundația Comunitară Galați.

 

Foto: Cristian Vlăsceanu (Forțele Navale Române)