Mesajul Școlii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” de Ziua Naţională a României

  • 01/12/2021

Noțiunea de patriotism are, pentru generația actuală, valențe diferite de cele de acum 103 ani. Dar trebuie să fim conștienți că, în fiecare an, la 1 Decembrie, sărbătorim atât întregirea teritoriul național, dar mai ales sentimentul profund de unitate, identitate și apartenență care, la acea vreme, i-a unit pe toți românii în cuget și simțiri.

Trăim într-o epocă diferită, în care ni s-au schimbat fundamental atât stilul de viață, dar și năzuințele. Cu toate acestea, 1 Decembrie 1918 rămâne un reper esențial în istoria poporului român, un moment ce nu s-ar fi înfăptuit fără curajul, devotamentul și altruismul unei societăți de înaltă clasă, al cărei exemplu ar trebui încă să ne inspire.

Cea mai curată dovadă de patriotism pe care o putem oferi astăzi este aceea de a ne face fiecare datoria acolo unde ne aflăm, în societate, în familie și să ne raportăm la acest concept din perspectivă civică.

Greutățile vremurilor au știrbit din entuziasmul autentic al acestei sărbători, menite a ne aduce împreună și a ne aminti de valorile care ne definesc pe noi, ca români. Ca militari, nu avem dreptul să ne raportăm cu superficialitate la semnificația Marii Uniri de la 1918. Prin jurământul militar pe care ni l-am asumat, am devenit garanți ai libertății și independenței acestui neam.

Vocația pe care am ales s-o urmăm este și un omagiu adus sacrificiului suprem al predecesorilor noștri. Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale a adus jertfă doi elevi în Războiul de Reîntregire, pe Budeanu Constantin și Meșter Alexandru.

Fiecare obiectiv al națiunii se traduce și într-o misiune a Armatei României. Faptul că astăzi navigăm în apele limpezi ale păcii este un privilegiu care trebuie menținut prin seriozitate și implicare necondiționată din partea noastră, a militarilor. O armată puternică înseamnă o națiune puternică. Forța noastră, a militarilor, nu se măsoară neapărat în dotările materiale de care dispune Armata, ci, mai presus de orice, în calitatea resursei umane. Relevanța noastră și credibilitatea pe plan internațional depind primordial de importanța pe care o acordăm instruirii.

Cel mai de preț omagiu pe care îl putem aduce trecutului și eroilor acestei națiuni este să arătăm că prețuim prezentul pe care l-am moștenit și să construim viitorul în spiritul valorilor pentru care predecesorii noștri au considerat că merită să își dea viața.

La mulți ani, România!

 

 

Foto: Cristian Vlăsceanu (Forțele Navale Române)