„Biblioteca vie” deschisă pentru o zi, la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale

  • 20/11/2021

 

Există nenumărate povești de viață strânse de un profesionist de-a lungul carierei, care nu își găsesc vreodată locul pe hârtie, într-un volum. Sunt acele povești care deși merită spuse, rămân nescrise, vii doar în amintirea celor care le-au trăit. Doamna Liana Naum, președintele Comitetului Național Român pentru Drepturile Copilului a avut ideea ca poveștile marinarilor militari trecuți în rezervă să circule, să ajungă la elevii și studenții militari, pe care să îi inspire.

Așa a luat naștere proiectul „Biblioteca vie”, în care fiecare om este o carte deschisă pentru oricine dorește să îi afle povestea. Patru „cărți vii” au ajuns sâmbătă, 20 noiembrie, la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale.

Patru maiștri militari și-au prezentat parcursul profesional, în fața elevilor de anul al II-lea, asemeni unor cărți deschise. Filă cu filă, viitorii maiștri militari de marină au aflat de la oamenii cu zeci de ani de experiență ce îi așteaptă în viitoarea lor profesie. Discuțiile s-au purtat într-un cadru informal, în care maiștrii militari s-au simțit confortabil să împărtășească amintiri de pe vremea când ei înșiși ocupau loc în băncile Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, apoi despre cum a fost primul contact cu provocările vieții profesionale, la vapor, misiunile care le-au marcat parcursul profesional, etc.

Elevii le-au sorbit fiecare cuvânt și au profitat să le adreseze întrebări și să le ceară sfaturi, nu ca unui superior ierarhic, ci ca unui prieten cu mai multă experiență.

Le mulțumim domnilor maiștri militari în rezervă Emil Andronescu, Stelian Vulpe, Alexandru Baciu (președinte de onoare al LMMM - filiala Mangalia) și doamnei maistru militar clasa a II-a Anca Rizea, pentru experiența de excepție oferită elevilor militari!