„Lumea de sub navă” – proiectul care ne provoacă că învățăm să trăim sustenabil

  • 15/11/2021

 

Un teren dezafectat din curtea Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale prinde viață cu ajutorul proiectului „Lumea de sub navă”, astfel că, sfârșitul de săptămână ne-a găsit la lucru. Vremea bună a fost stimulentul perfect pentru a finaliza de montat și amplasat sera în care vom cultiva zarzavaturi pentru popota unității.

Alături de maiștrii militari în rezervă, Viorel Duțu și Alexandru Baciu, voluntari în cadrul Comitetului Național Român pentru Drepturile Copilului – filiala Mangalia, șase elevi militari au pus umărul la ridicarea solarului, ce ne-a fost oferit în cadrul programului de finanțare administrat de Federația Fundațiilor Comunitare – FFCR, implementat la Constanța de Fundația Comunitară Galați.

Sera este primul pas spre transformarea terenului ales într-o oază de fertilitate. De plantarea zarzavaturilor și de îngrijirea spațiului se vor ocupa elevii militari. Acțiunea are ca scop responsabilizarea și educarea lor în domeniul sustenabilității.

„Faptul că am ajutat la asamblarea acestei sere reprezintă pentru mine, cred, cea mai mare realizare ca elev al acestei școli, în această perioadă în care avem permisiile și învoirile restricționate. Sunt foarte mândru de ceea ce am realizat împreună cu colegii și cu domnii maiștri militari”, afirmă elev militar Marus Bocîrnea.

Elev militar Alin Lupu este absolvent al Colegiului Național Militar „Al. I. Cuza” și a ales să devină maistru militar de marină. Alin se remarcă prin proactivitate, fiind mereu dornic să se implice în activități noi. Proiectul „Lumea de sub navă” l-a entuziasmat încă de la început, având deja, din familie, experiența lucrului în agricultură. Alin s-a oferit să fie responsabil de coordonarea activităților necesare pentru îngrijirea serei, învățându-i și pe colegii săi lucrurile deprinse de el de la părinți. „Abia aștept să amenajăm până la capăt sera, să introducem pământul vegetal, să plantăm zarzavaturile, să montăm sistemul de irigare. Cu siguranță vom reuși să facem o treabă excelentă aici, pe care s-o lăsăm apoi pe mâini bune promoției care va urma”, spune elev militar Alin Lupu.

Sera, ramura din proiectul „Lumea de sub navă” încredințată Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, ar trebui să fie complet funcțională până la finalul acestui an, când, sperăm să vedem și primele frunze ale plantelor pe care le vom sădi.