Poveștile unui veteran | Comandorul Marian Ioan le-a vorbit elevilor militari despre experiența sa cu fregatele F 221 și F 222

  • 11/11/2021
Poveştile unui veteran

Joi, 11 noiembrie, în ziua în care onorăm serviciul veteranilor din teatrele de operații, elevii de anul II ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale au avut ocazia să asculte poveștile unuia dintre cei mai experimentați marinari militari încă în activitate, comandorul Marian Ioan, veteran al teatrelor de operații.

La momentul actual, comandorul Ioan este considerat cel mai longeviv comandant-secund pe care l-a avut fregata „Regele Ferdinand” (F 221). Ulterior a devenit comandantul navei-amiral a Forțelor Navale Române, funcție pe care a ocupat-o timp de trei ani. De la intrarea lor în serviciul marinei militare române, în anul 2004, fregatele T 22, au bifat o serie de premiere importante, ce vor rămâne consemnate în istorie.

De Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații, ofițerul, care acum ocupă funcția de șef de stat major la Comandamentul Flotei, a venit în fața viitorilor maiștri militari de marină cu o expunere autentică a misiunilor la care au luat parte cele două fregate „Regele Ferdinand” și „Regina Maria”. În calitatea sa de veteran, comandorul Ioan le-a putut vorbi elevilor, la prima mână, despre ce înseamnă pentru echipajul unei nave militare experiența dintr-o zonă de conflict, fie că a fost vorba de Orientul Mijlociu sau de Cornul Africii.

Elevii l-au ascultat cu atenție explicându-le ce înseamnă pirateria în secolul XXI, ce presupun operațiunile de inspecție a navelor și cât de riscante pot fi, cum gestionează un comandant de navă o situație de criză la bord atunci când se află într-o zonă ostilă și la ce acțiuni umanitare au luat parte marinarii militari români, pe durata misiunilor lor la Operația Sea Guardian.

Expunerea, care a debutat cu un moment de reculegere în memoria tuturor celor care au apărat cu sacrificiul suprem valorile și idealurile națiunii, s-a încheiat cu ropote de aplauze pentru comandorul Ioan, din partea elevilor militari.

* * *

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150 din 22.10.2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.