„Lumea de sub navă”, un proiect de conștientizare asupra protecției mediului marin

  • 22/09/2021

Proiectul „Lumea de sub navă” prinde, pe zi ce trece, mai mult contur, la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale. Miercuri, 22 septembrie, am primit vizita președintelui Comitetului Național Român pentru Drepturile Copilului – filiala Constanța, doamna Liana Naum, în calitate de principal coordonator al proiectului dedicat instituțiilor de învățământ militar de marină, însoțită de lector univ. dr. Simona Ghiță, de la Universitatea Maritimă din Constanța (UMC) și de Radu Orban, responsabil cu strângerea de fonduri, în cadrul Comitetului Național Român pentru Drepturile Copilului.

Pentru că pe 25 septembrie sărbătorim Ziua Internațională a Mediului Marin, voluntarii constănțeni au venit în fața elevilor militari cu o prezentare despre biodiversitatea Mării Negre sau, pe scurt, lumea de sub navă.

Lector univ. dr. Simona Ghiță, biolog de profesie, le-a explicat tinerilor lupi de mare despre ecosistemele din Marea Neagră, despre floră și faună marină, din perspectiva cea mai interesantă și de impact pentru viitorii marinari.

S-a vorbit despre specii de scoici, alge marine, pești și modul cum navigația influențează mediul marin. În prezentarea sa, cadrul universitar de la UMC le-a prezentat viitorilor maiștri militari de marină, moduri în care ei vor avea la îndemână limitarea poluării adâncurilor.

Expunerea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri, dar și cu promisiunea unei noi colaborări în domeniul activismului pentru mediu între Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale și Comitetul Național Român pentru Drepturile Copilului Constanța.