Sesiune de comunicări științifice a elevilor desfășurată în sistem hibrid, la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale

  • 16/04/2021

 

La Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale s-a desfășurat, în perioada 14-16 aprilie, cea de-a X-a ediție a Sesiunii de comunicări științifice a elevilor.

Sesiunea a cuprins cinci secțiuni: Electronică, informatică și navigație; Armament; Mecanică și Electromecanică; Științe socio-umane, respectiv Limbi străine. În total, la cele cinci secțiuni, au fost înscrise 115 lucrări, cu participare din partea următoarelor instituții de învățământ militar: Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale, Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene, Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre și Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică.

Altădată un prilej de socializare și schimb de experiență pentru elevii militari de la diferite categorii de forțe, evenimentul s-a rezumat anul acesta doar la schimburi virtuale de idei.

„Ne bucură faptul că am putut desfășura această activitate, chiar și așa, în format hibrid. Această ediție, a X-a, a Sesiunii de comunicări științifice a elevilor ar fi trebuit să aibă loc anul trecut. Dar, am amânat evenimentul, în speranța că restricțiile de la nivel național se vor mai relaxa și vom putea susține activitatea față în față, împreună cu toți partenerii noștri de la instituțiile de învățământ militar și civi, așa cum am procedat timp de nouă ani consecutiv. Acest lucru nu a fost posibil, fapt pentru care am venit cu această formulă, de a desfășura lucrările față în față pentru elevii noștri, iar participanții din exterior să ni se alăture pe cale virtuală”, explică locțiitorul pentru probleme de învățământ al comandantului Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, căpitan-comandor Valentin NAE.

Cu permisiile și învoirile suspendate pe fondul prevenirii infectării cu virusul SARS-CoV 2, elevii militari de la toate cele patru instituții militare de învățământ participante au avut la dispoziție suficient timp pentru a documenta lucrări științifice care mai de care mai solide.

„Orice oportunitate de a ne pune mintea la contribuție este binevenită. Fără permisii și învoiri, mai mult din timpul nostru liber este acum alocat studiului. M-am înscris la sesiunea de comunicări științifice cu o lucrare în limba engleză despre bioterorism. Am considerat că este o temă care atrage foarte mult interes, mai ales acum, în pandemie, când în jurul nostru circulă tot felul de informații și teorii unele mai mult sau mai puțin adevărate. Documentându-mă despre subiect am aflat multe lucruri nebănuite și mă bucur că le-am putut prezenta și în fața colegilor”, afirmă elev Viorel Moise.

În contextul restricțiilor impuse de starea de alertă, evenimentul de anul acesta a fost organizat și s-a desfășurat în format hibrid. Elevii militari de la Constanța și-au prezentat lucrările direct în fața comisiilor de evaluare, în timp ce invitații de la școlile militare de maiștri militari și subofițeri de la Boboc, Pitești și Sibiu și-au susținut lucrările înscrise în competiție prin intermediul platformelor de videoteleconferință.