Elevii militari află despre tainele scafandreriei

  • 02/04/2021

 

 

 

Elevii Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale au primit vineri, 02 aprilie, vizita reprezentanților Centrului 39 Scafandri, care le-au vorbit despre specificul scafandreriei militare, dar mai ales despre beneficiile de care are parte un militar care alege să lucreze într-una dintre structurile din subordinea centrului.

Pentru o exemplificare mai clară a avantajelor carierei de scafandru militar, în fața elevilor militari s-au aflat și trei maiștri militari de marină care au decis să devină exploratori ai adâncurilor. Printre ei s-a numărat și maistru militar clasa a II-a Roxana Chihaia, șef de promoție al Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale în anul 2008.

În prezent, în calitatea sa de scafandru aeropurtat, mm II Roxana Chihaia activează în cadrul Divizionului 175 Nave Scafandri, iar povestea evoluției sale în carieră poate servi drept exemplu oricărei tinere cu suficient curaj pentru a-și depăși limita și condițiile. „Scafandreria – spune mm II Chihaia – a fost, la momentul acela, cea mai bună alegere profesională a mea, fiindcă din acel punct orizontul meu s-a extins considerabil, iar oportunitățile de avansare în carieră au devenit mult mai numeroase”.

Un alt exemplu elocvent pentru elevii militari a fost și maistrul militar principal Ionel Moise, absolvent al promoției 1993, specialitatea Arme sub apă, un om care, după ce a acumulat el însuși o experiență enormă în domeniul scafandreriei, și-a dedicat cel puțin jumătate din carieră instruirii mai multor generații de scafandri militari.

Tot absolvent al specialității Arme sub apă, este și maistru militar clasa a II-a Robert Ivancu, actualmente scafandru specialist în dezamorsarea dispozitivelor explozive (EOD), tot în cadrul Divizionului 175 Nave Scafandri. Poartă pe brațul drept al vestonului un patch cu un dicton american popular printre geniști: „If you see me running, try to keep up!” (engl. Dacă mă vezi fugind, încearcă să ții pasul) și afirmă că: „Un scafandru EOD nu își desăvârșește niciodată cu adevărat pregătirea. Specificul acestei profesii este într-o continuă dinamică”.

Elevii militari au ascultat cu atenție și cu mult interes descrierile făcute de ofițerii și maiștrii militari care s-au prezentat în fața lor, mulți dintre ei visând deja la costumul de neopren, la universul subacvatic ce se dezvăluie omului prin vizorul căștii de scafandru și la întreaga simfonie de senzații prin care trec mintea și corpul uman în timpul scufundărilor.

Un citat cunoscut în rândul scafandrilor de pretutindeni sună cam așa: „Cel care căută perle, trebuie întotdeuna să coboare la mare adâncime”. În cazul tinerilor maiștri militari de marină, perlele dezvăluite de explorarea adâncurilor pot fi chiar etapele valoroase ale carierelor lor, dacă vor opta să încalțe labele de amfibian și să poarte în spinare aparatul autonom de respirat sub apă.

Scafandru militar – o profesie încărcată de adrenalină, rezervată celor puternici și care, dacă ar fi ușor de deprins, ar fi accesibilă oricui!