Este nevoie de oameni speciali pentru a îndeplini misiuni speciale

  • 20/03/2021

 

 

Sunt militari în Armata României pentru care cea mai ușoară zi va fi fost întotdeauna cea de ieri. I-am avut alături de noi, la sfârșitul săptămânii trecute, pe trei dintre militarii care fac parte din Divizionul 164 Forțe Navale pentru Operații Speciale, una dintre structurile de elită din Armata României. Unul dintre ei este absolvent al Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale și s-a declarat onorat să revină în locul unde s-a format prima oară ca militar pentru a le vorbi altor tineri despre oportunitățile de carieră care li s-ar putea deschide, dacă sunt dispuși să își împingă limitele fizice și mentale dincolo de un nivel obișnuit.

Operatorii de Forțe Speciale sunt, de regulă, extrem de discreți, mai ales în ceea ce privește natura misiunilor ce le sunt încredințate. Un secret pe care cei trei militari l-au putut împărtăși elevilor Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale este acela că aproximativ 90% din pregătirea unui operator de Forțe Speciale se desfășoară la nivel psihologic. Odată ce îți poți controla mintea, vei fi pe deplin stăpânul propriului corp care te va asculta și te va ajuta să atingi niveluri poate inimaginabile ale forței și performanței. Deși pare simplu, în realitate este mult mai dificil, acesta fiind și motivul pentru care militarii din Forțele pentru Operații Speciale sunt considerați elita oricărei armate.

Selecția pentru această categorie este deschisă oricărui militar care se simte capabil să facă față provocărilor, însă numărul celor care ajung să finalizeze pregătirea, să îmbrace echipamentul complet și să ia parte la misiuni este aproape infim. Pentru a înțelege de ce probele de selecție sunt colosal de riguroase, cei trei operatori ai Forțelor Navale pentru Operații Speciale le-au descris, în linii mari, elevilor militari specificul unei misiuni și riscurile la care sunt expuși, dacă nu ar avea permanent toate simțurile în alertă.

Un capitol care i-a fascinat pe deplin pe elevii spectatori a fost cel dedicat echipamentului militar și armamentului. Forțele pentru Operații Speciale, așa cum reiese și din denumirea structurii, au în dotare echipament și arme mult diferite de ceea ce utilizează în mod normal restul camarazilor din orice altă unitate obișnuită. Explicația pentru acest fapt este simplă și se regăsește tot în denumirea Forțe pentru Operații Speciale. Mulți i-ar descrie pe militarii din Forțele pentru Operații Speciale ca pe niște mașinării programate să funcționeze cu precizia și sincronicitatea unui ceas de cea mai înaltă calitate. În realitate, niciun militar nu este o mașinărie și, la fel ca și pentru alte structuri, și militarii de elită din Armata României își conduc activitatea după valori solide adânc înrădăcinate, care îi fac de fapt să fie atât de speciali. Pe scurt, bagajul minim pe care trebuie să îl dețină un candidat pentru calitatea de operator de Forțe pentru Operații Speciale trebuie să conțină: spirit de echipă care să funcționeze ca o a doua natură, calități de lider și de a lua decizii esențiale în situații critice și un coeficient de inteligență peste medie care să îi dea siguranța că este de neoprit.