Ziua Internaţională a Sportului Militar

  • 18/02/2021

În fiecare an, pe 18 februarie, este celebrată Ziua Internaţională a Sportului Militar. Data coincide cu înfiinţarea Consiliului Internaţional al Sportului Militar (CISM), organizaţia care guvernează activităţile sportive militare din întreaga lume încă din anul 1948.

CISM este a treia cea mai mare organizaţie sportivă la nivel mondial, după Comitetul Internaţional Olimpic şi Federaţia Internaţională de Fotbal, având 140 de stat afiliate.

Este o tradiţie ca Ziua Internaţională a Sportului Militar să fie celebrată şi de către personalul şi elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale. Anul acesta, evenimentul a debutat cu clasicele exerciţii de încălzire şi alergare uşoară şi a culminat cu un meci de fotbal. Competiţia sportivă i-a făcut pe elevii militari să uite de gradele cu minus din termometre, dar nu şi de fairplay!

Coordonatorul activităţii sportive a fost M.m. IV Bogdan Bercea, instructor militar de educaţie fizică la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale şi arbitru de fotbal de Liga a IV-a.

Activitatea a avut scopul de a promova conceptele de solidaritate şi coeziune, specifice sportului, în general. În plus, de-a lungul deceniilor, au fost elaborate numeroase studii care confirmă beneficiile exerciţiilor fizice asupra sănătăţii. Activitatea sportivă susţinută poate îmbunătăţi starea de sănătate prin reducerea considerabilă a riscului de apariţie a bolilor cronice cum ar fi diabetul de tip II, cancerul sau afecţiunile cardiovasculare.

Cel puţin 30 de minute de exerciţii fizice moderate efectuate în fiecare zi ne ajută să ne menţinem tonusul muscular, duc la îmbunătăţirea calităţii somnului şi ţin la distanţă norii negri ai depresiei, prin creşterea nivelului de serotonină şi al endorfinelor. Aşadar, latinii aveau dreptate: mens sana in corpore sano!