Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale reia învățământul față în față

  • 10/02/2021

După trei luni în care cursurile s-au desfășurat online, elevii Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” se întorc în bănci pentru a relua învățământul față în față.

„Din cauza pandemiei, realizăm acest proces de primire a elevilor în două etape. Astăzi am desfășurat prima dintre aceste etape, primind elevii de anul II, pentru că sunt într-un an terminal, iar pe data de 15, săptămâna următoare, vom primi și elevii de anul I. Avem în permanență în vedere faptul că trebuie să respectăm toate măsurile privind combaterea infectării cu virusul SARS CoV 2”, declară comandantul Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, comandor Nicu CHIREA.

Primii care au sosit miercuri, 10 februarie, au fost elevii din anul al II-lea. Fiecare dintre ei a fost consultat de medicul unității și a completat chestionarul epidemiologic. O echipă de cadre medicale de la Spitalul Militar de Urgență „Al. Gafencu” din Constanța a prelevat probe pentru testele Real Time PCR de la toți cei 94 de elevi militari, în vederea stabilirii prezenței virusului SARS CoV 2.

„Aceste teste vor fi procesate la Institutul Național «Cantacuzino», urmând să aflăm rezultatele pe parcursul acestei zile sau cel târziu mâine. Până atunci, măsurile pe care le-am luat în unitate, pentru personalul școlii și pentru elevii care abia au sosit vor duce cu siguranță la rezultate care să nu compromită activitatea noastră practică”, adaugă comandorul Chirea.

După aflarea rezultatelor testelor RT PCR, începând de joi, 11 februarie, elevii militari își vor relua activitățile didactice conform programului, de această dată în clasă, față în față cu profesorii și instructorii militari.

„Cursurile online s-au desfășurat în condiții foarte bune. Profesorii au fost foarte atenți la nevoile noastre și au făcut tot ce au putut pentru a compensa faptul că nu ne aflam în clasă sau în laborator. Am avut la dispoziție platforma ILIAS, unde au fost încărcate toate cursurile, iar domnii instructori ne-au pus la dispoziție și clipuri care să ne ajute să înțelegem mai bine ceea ce ne explicau la cursuri. Acum nu va mai fi nevoie de materiale multimedia, pentru că, în sfârșit ne-am întors la școală, unde avem acces la tehnică și putem aprofunda mai bine partea practică a pregătirii noastre”, afirmă elev caporal Adrian Calenic.

„Era necesar să ne întoarcem la școală și ne pare bine că acest lucru s-a întâmplat. Mai avem mai puțin de jumătate de an până la absolvire și este important să fim bine pregătiți la finalul studiilor. Vom lua în primire funcții care necesită foarte mult profesionalism din partea noastră și nici eu, nici colegii mei, nu ne dorim să dezamăgim”, spune elev caporal Vlad Rusu.

Elevii sunt obișnuiți deja cu măsurile care trebuie respectate în interiorul unității pentru prevenirea și combaterea răspândirii COVID-19. Pentru siguranță, au fost trasate culoare de acces speciale, au fost instalate dispensere cu lichid dezinfectant în toate spațiile de uz comun, inclusiv la ușa fiecărei săli de clasă. Elevii au la dispoziție în permanență materiale sanitare și măști de unică folosință, pe care sunt obligați să le poarte în toate spațiile comune din unitate.
Pe data de 15 februarie vor sosi la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale și elevii din anul I. Procedura de triaj epidemiologic și de testare pentru depistarea noului coronavirus vor fi similare. Până atunci, pentru încă o săptămână, pentru elevii din primul an de studiu, cursurile continuă în format virtual.

„Îi primim pe elevi cu gânduri foarte bune. Gânduri pe care le analizăm încă din noiembrie, de când au plecat din unitate. De atunci am desfășurat învățământul online – o noutate pentru noi, pentru cadrele noastre didactice și pentru elevii noștri, dar ne mândrim cu faptul că am reușit să ne adaptăm și să facem tot ce este posibil pentru a transmite cunoștințele teoretice de care au nevoie elevii noștri. Am suferit din punct de vedere al zonei practice, pentru că elevii Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale sunt pregătiți pentru a deveni specialiștii Forțelor Navale Române. Specialiști care să știe să lucreze cu tehnica pe care Forțele Navale o au în dotare, să știe să depaneze această tehnică. În consecință, îi primim cu gânduri foarte bune și ne dorim să recuperăm tot ceea ce nu am putut face din zona practică a pregătirii de specialitate”, a mai completat comandantul Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale.

Ca o măsură suplimentară pentru siguranța sanitară a elevilor militari, aceștia nu vor mai beneficia de permisii și învoiri până la următoarea vacanță sau doar în situații excepționale.